Pohjoinen jäi kokonaan ilman euroedustajaa

Lähimmäksi paikkaa pääsi varasijalle jäänyt keskustan oululainen Mirja Vehkaperä.

Oulu
Kannatus eurovaaleissa
Eurovaalien tulos puolueittain koko Suomessa.Hilppa Hyrkäs, Seppo Suvela / Yle

Pohjois-Suomi jäi kokonaan ilman edustusta euroopan parlamentissa sunnuntaina käydyissä vaaleissa.

Oulun vaalipiiristä ehdolla olleista eniten ääniä keräsi keskustan Mirja Vehkaperä, hänen äänisaaliinsa koko Suomesta oli hieman yli 36 000 ääntä. Äänet riittivät varasijalle. Vehkaperä istui edellisellä kaudella Euroopan parlamentissa.

Vehkaperä seurasi tuloslähetystä perheensä kanssa kotona Oulussa. Kun tulokset olivat selvillä, televisiokanava kääntyi nopeasti.

– Olo on todella pettynyt. Tein niin paljon vaalityötä ja kuljin tuhansia kilometrejä. Nyt on vaihdettu kanava jääkiekolle, Vehkaperä kertoo.

Hän ei osannut analysoida vielä tässä vaiheessa tarkemmin syitä putoamiseen.

– Olen kuitenkin iloinen huikeasta äänimäärästäni, hän sanoo.

Vasemmistoliiton kainuulainen euroedustaja Merja Kyllönen keräsi reilut 23 000 ääntä, myös hänen äänimääränsä riitti varasijalle. Tosin Merja Kyllönen ilmoitti jo ennen vaaleja, että hän jää eduskuntaan vaikka tulisi valituksi Euroopan parlamenttiin.

Oulun vaalipiiristä ehdolla olleista paljon ääniä keräsivät myös perussuomalaisten oululainen Sebastian Tynkkynen, hänen äänimääränsä oli vajaat 18 000 ääntä.

Vasemmistoliiton oululaisen Hanna Sarkkisen äänimäärä oli noin 10 000 ja vihreiden kalajokisen Hanna Halmeenpään äänimäärä oli noin 12 000.

Vaaleista lisää osoitteessa vaalit.yle.fi (siirryt toiseen palveluun).