Laajalla Keski-Pohjanmaalla suurimman äänipotin eurovaaleissa keräsi vihreiden Hanna Halmeenpää – koko maassa kalajokinen ylsi puolueensa 4. sijalle

Alueella oli ehdokkaana yhdeksän ihmistä, mutta kukaan heistä ei tullut valituksi.

eurovaalit
Hanna Halmeenpää
Yle

Laajan Keski-Pohjanmaan yhdeksästä ehdokkaasta kukaan ei tullut valituksi eurovaaleissa, mutta eniten ääniä keräsi vihreiden kalajokinen Hanna Halmeenpää. Hänen äänipottinsa oli reilut 12 000 ääntä.

Hän sijoittui valtakunnan äänimäärissä kaikista vihreistä neljänneksi. Jos Britannian ero EU:sta toteutuu, saa Suomi vielä yhden eli neljännentoista mepin parlamenttiin ja tällä hetkellä siinä paikassa on kiinni vihreiden Alviina Alametsä Helsingistä.

Se tietäisi Halmeenpäälle varamepin paikkaa. Jos joku mahdollisesta kolmesta vihreiden mepistä jättää viisivuotiskauden kesken, nousisi Hanna Halmeenpää tuolloin EU-parlamenttiin.

Halmeenpää ei hakenut jatkokautta eduskuntaan, joten edessä on paluu opettajan virkaan.

– Kesäkuun puoliväliin saakka olen vielä vihreiden varapuheenjohtaja. Jatkan myös Kalajoen kunnallispolitiikassa ja puolueaktiivinakin. Se on kuitenkin varmaa, että palaankin biologian ja maantiedon opettajan virkaan Kalajoella. Tulevia kunta- ja edustakuntavaaleja puntaroin sitten, kun niiden aika tulee, kommentoi Halmeenpää.

Peltokangas ylsi lähes 11 000 ääneen

Toiseksi suurimman äänisaaliin Vaasan vaalipiirissä sai eduskuntavaaleissa perussuomalaisten ääniharavaksi noussut kaustislainen Mauri Peltokangas, lähes 11 000 ääntä.

Kolmanneksi eniten ääniä kertyi kristillisdemokraattien luotolaisehdokkaalle Peter Östmanille, reilut 7 600 ääntä.

RKP:n pedersöreläisehdokkaan Niclas Sjöskogin äänipotti oli yli 5 800 ja keskustan nuoren, 19-vuotiaan Oliver Pietilän lähes 1 500 ääntä.

Pedersöreläisen Thomas Snellmanin (vihr.) äänisaalis oli reilut 850 ääntä.

Kaustislaisen Jussi Mäkipellon (lib.) taas hieman yli 400 ja kansalaispuolueen Jarmo Mäkipellon 133 ääntä. Seitsemän tähden liikkeen Mauri Nygårdin saldo oli 84 ääntä.

Maakuntakeskus Kokkolassa suurimman äänisaaliin sai keskustan Mauri Pekkarinen yli tuhannalle äänellä.