Skandaali-Itävalta: Selviääkö liittokansleri luottamuslauseäänestyksestä?

Itävallan kriisi sai alkunsa salaa Ibizalla kuvatusta videosta.

Sebastian kurz
Liittokansleri Sebastian Kurz eurovaalivalvojaisissa sunnuntaina.
Liittokansleri Sebastian Kurz eurovaalivalvojaisissa sunnuntaina.Michael Gruber / EPA

Itävallan liittokansleria Sebastian Kurzia odottaa tänään luottamuslauseäänestys. Häviö äänestyksessä voi tarkoittaa liittokanslerin paikan menettämistä.

Itävallan politiikassa alkoi kuohua toissa viikolla, kun julki tuli Ibizalla salaa kuvattu video varaliittokansleri Heinz-Christian Strachesta.

Videolla Vapauspuolue FPÖ:n Strache ja puolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Johann Gudenus näyttävät tekevän venäläiseksi esittäytyvän naisen kanssa kauppaa poliittisesta vaikutusvallasta.

Skandaalivideo johti Strachen eroon ja syyskuulle suunniteltuihin ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin. Oppositio tahtoo nyt myös Kurzin vastaamaan skandaalista.

Kurzin Kansanpuolue ja Strachen Vapauspuolue muodostivat hallituksen joulukuussa 2017.

Kurzin puolue näytti alustavien tietojen mukaan pärjäävän hyvin europarlamenttivaaleissa. Hän ehtii hädintuskin nauttia voitosta, sillä parlamentin kokoontuminen alkaa kello 11 Suomen aikaa. Epäluottamuslauseäänestystä odotetaan iltapäivällä.

Epäluottamuslausetta kannattavat ainakin sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue Jetzt. Aamupäivällä Suomen aikaa Itävallan uutistoimisto siteerasi Vapauspuolueen edustajaa, jonka mukaan puolue todennäköisesti tukee epäluottamuslausetta Kurzia vastaan.

Lue myös:

"Hän on täysin kontrollissamme" – Itävallan skandaalivideo on vain yksi esimerkki Venäjä-kytköksistä, joita perussuomalaisten uusilla EU-liittolaisilla on

Toimittajalta: Salaliitto Ibizalla osui Itävallan vapauspuolueen omaan nilkkaan – Mitä tapaus kertoo oikeistopopulistien mielenmaisemasta?

Päivitetty 10:45 tiedoilla Vapauspuolueen aikeista.

Lähteet: AFP, Reuters