Venäläistä raakapuuta käytetään taas ennätyspaljon Suomessa – metsäteollisuudessa tuontipuun merkitys kasvaa uusien tehtaiden ja laajennusten myötä

Myös kotimaisen raakapuun käyttö nousi viime vuonna uuteen ennätykseen ja sama tahti jatkuu tänä vuonna, vaikka hakkuumäärien ennustetaankin hieman pienenevän.

puukauppa
Puupino hakkuualueella Vihdissä 3. heinäkuuta 2018.
Metsäteollisuuden puunkäyttö kasvoi viime vuonna kuudetta vuotta peräkkäin. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan teollisuuspuun hakkuut ovat olleet tänä vuonna tammi-maaliskuussa jo pari prosenttia suuremmat kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Koko vuoden tarkkaa kehitystä ei tosin voi arvioida muutaman kuukauden perusteella.

Luken tänään julkaistun suhdannekatsauksen mukaan metsäsektorin suhdannehuippu olisi kuitenkin jo ohitettu ja teollisuuspuun hakkuumäärät vähenevät tänä vuonna viitisen prosenttia.

Metsäteollisuuden puunkäyttö kasvoi viime vuonna kuudetta vuotta peräkkäin. Käyttömäärä rikkoi 70 miljoonan kuutiometrin rajan ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen.

Tänä vuonna puunkäytössä ei odoteta suuria muutoksia eli metsäteollisuus käyttää edelleen paljon puuta. Tämä näkyykin raakapuun keräyspaikoissa rauteiden varsilla eri puolella maata. Varastot pursuavat puuta.

Raakapuuta junan kyydissä  Vuoksenvarren ratapihalla
Raakapuuta junan kyydissä ratapihalla Imatralla. Kare Lehtonen/Yle

Tuonti lisääntyi alkuvuonna

Luken mukaan myös puun tuonti on kasvanut tämän vuoden tammi–helmikuussa noin 30 prosenttia. Valtaosa tuontipuusta tulee Venäjältä. Puuta tuodaan myös Baltiasta, Puolasta ja Ruotsista.

Metsäteollisuus on ollut hyvin varovainen arvioidessaan tuontipuun kasvulukuja lähitulevaisuudessa. Selvää on, että tuonnin lisäämiseen ainakin varaudutaan.

Yhtä todennäköistä on, että tuontipuun merkitys kasvaa uusien investointien myötä. Puuntuonti on yhä kiinteä osa metsäyhtiöiden puunhankintaa; eräänlainen varaventtiili puumarkkinoilla.

Teollisuus ostaa, metsäomistaja myy

Jos puun tarve kasvaa suuremmaksi kuin mitä Suomesta voidaan puumarkkinoilta hankkia, tuonnin lisääminen Venäjältä ja muista Itämeren maista on realistinen vaihtoehto. Sitä kautta hakkuut Suomesta siirtyisivät siis osin muualle.

Luonnonvarakeskuksen mukaan hakkuiden rajoittaminen Suomessa on käytännössä hankalaa. Teollisuus tekee investointipäätökset ja metsänomistajat tekevät puun myyntipäätökset.

Valtiovalta voi vaikuttaa epäsuorasti raakapuukauppaan verotuksen, tukien ja investointeihin liittyvän infrastruktuurirakentamisen kautta sekä Metsähallitukselle asetettujen tulostavoitteiden kautta.

Tietysti, jos koneita tai tehtaita suljetaan laajalti Suomessa, myös puuntuonnin tarve vähenee.

Teollisuuden mukaan tuonnin määrien kehityksen ennustaminen on mahdotonta. Puun saatavuuteenkin vaikuttavat useat tekijät kuten sääolosuhteet.

Puutavaraa.
Suomen puuvarastoalueet ovat nyt täynnä puuta. Teollisuus käyttää siis yhä paljon puuta, jota on oltava saatavilla taukoamatta. Pekka Koli / Yle

Venäjältä on tuotu puuta parikymmentä prosenttia enemmän kuin viime vuoden alkukuukausina. Venäjältä tulee eniten sellutehtaiden tarvitsemaa kuitupuuta. Puulajeista tuodaan eniten koivua.

Raakapuun tuonti kääntyi viime vuonna pitkästä aikaa kasvuun. Tosin tuontipuun käyttö on supistunut 2000-luvun huippuvuosista puoleen.

Yksi syy oli se, että Venäjä korotti vuonna 2007 puun vientitulleja. Myöhemmin korkeat tullit kuitenkin peruttiin.

Venäjällä on edelleen puunviennissä kiintiörajoituksia. Tämän vuoden alusta Venäjä on rajoittanut koivutukkien vientiä maasta erillisellä kiintiöllä, joka poistuu kesäkuun loppuun mennessä.

Venäjän tavoitteena on jalostaa puuta mahdollisimman pitkälle ja paljon kotimaassa. Siksi puun vientiin suhtaudutaan toisinaan kielteisesti.

Puuta ei riitä kaikille

Luken mukaan ennätysvuonna 2006 tuontipuuta käytettiin Suomessa yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2018. Tuontipuu kattoi huippuvuotena raakapuun kokonaiskäytöstä peräti neljänneksen.

Uusia sellutehtaita on suunnitteilla niin paljon, ettei puuta riitä millään kaikille, jos kaikki aikeet toteutuisivat. Pelkästään raakapuun tuonnin varaan Suomeen ei kuitenkaan voi rakentaa uusia sellutehtaita.

Esimerkiksi Venäjällä puunkorjuuseen ja metsäautoteihin pitäisi investoida valtavasti rahaa, jotta myös tuontia voitaisiin merkittävästi lisätä. Metsäteollisuus varoo liiallista riippuvuutta Venäjältä tuodusta puusta muun muassa tullausasioiden ja arvaamattoman toimintaympäristön takia.

Juttua varten on haastateltu Luonnonvarakeskuksen yliaktuaaria Esa Ylitaloa, erikoistutkija Matleena Kniivilää, tutkija Eeva Vahteraa ja Metsäteollisuus ry:n Venäjä–asioiden päällikköä Juha Palokangasta.

Klo 10.40 juttuun lisätty maininta Luken perjantaisesta arviosta, jonka mukaan metsäteollisuuden suhdannehuippu olisi jo ohitettu.

Lue myös:

Hakkuut kääntyneet laskuun – myös ostot supistuneet vuoden takaisesta

Puukaupassa on tulossa ennätysvuosi – Metsänomistaja: "Kyllä se hinta on ollut houkutteleva"

Metsäfirmat ostivat puuta historiallisen paljon ja ostoennätykset menevät rikki taas tänä vuonna

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus