Ranska yrittää saada kumottua ranskalaisten Isis-jäsenten Irakissa saamat kuolemantuomiot

Neljäs ranskalaismies tuomittiin Irakissa maanantaina kuolemaan terroristijärjestö Isisiin kuulumisen takia.

Isis
Isis-taistelijoiksi uskotut miehet ja heidän perheenjäsenensä poistuvat peltojen yli.
Isis on kärsinyt viime kuukausina raskaita tappioita. Kuvassa Isis-taistelijoiksi uskottuja miehiäå ja heidän perheenjäseniään on poistumassa peltojen yli syyrialaisesta Baghuzista 13. helmikuuta. Kuvan ihmiset eivät liity juttuun.Fadel Senna / AFP

Ranska yrittää saada kumottua kuolemantuomiot, jotka irakilainen tuomioistuin on langettanut terroristijärjestö Isisiin kuuluneille Ranskan kansalaiselle, kertoo uutistoimisto AFP.

– Vastustamme kuolemantuomiota aina ja kaikkialla, toteaa Ranskan ulkoministeriö lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

Ranska korostaa, että terrorismiepäiltyjen on vastattava teoistaan oikeudessa. Ranskan kanta on, että Irakissa tai Syyriassa kiinniotetut aikuiset ranskalaiset tulee tuomita paikan päällä eikä heitä kotiuteta.

Irakilainen tuomioistuin tuomitsi kolme ranskalaista sunnuntaina kuolemaan Isisin jäsenyyden takia. Miehillä on 30 päivää aikaa valittaa tuomiostaan.

Ulkoministeriö sanoo antavansa tuomituille konsuliapua sen varmistamiseksi, että heillä on oikeusapua ennen valitusajan umpeutumista.

Ministeriön lausunnon jälkeen kuolemaan tuomittiin neljäskin ranskalainen. Viidennen oikeudenkäyntiä lykättiin, koska hän sanoi, että häntä on kidutettu vankeusaikana. Oikeus tutkii miehen väitteet.

Miehet kuuluvat 13 ranskalaisen Isis-epäilyn joukkoon, jonka Yhdysvaltain tukemat joukot ottivat kiinni Syyriassa ja siirsivät Irakiin oikeudenkäyntiä varten.

Irak: Tuhansia jihadisteja pidätetty

Irak on pidättänyt tuhansia epäiltyjä jihadisteja. Irakin oikeuslaitos sanoi äskettäin, että yli 500 ulkomaalaista Isisin jäseniksi epäiltyä on tuomittu vuoden 2018 alusta lähtien.

Monet ovat saaneet elinkautisen tai kuolemantuomion, mutta ketään ulkomaista Isisin jäsentä ei ole teloitettu.

Sunnuntaina Irakissa tuomittiin myös 29-vuotias ruotsalaisnainen 15 vuodeksi vankilaan Isis-yhteyksistä.

Tuomarin mukaan nainen tiesi, mitä hän oli tekemässä matkustaessaan Syyriaan ja Irakiin. Tuomari katsoi, että nainen tiesi olevansa menossa elämään terroristijärjestön alueelle. Nainen vakuutti syyttömyyttään.

Lähteet: AFP