Teuvo Hatva oli kainuulaisten ääniharava eurovaaleissa, mutta paikka jäi saamatta – “pitäisi varmaan olla jollakin tavalla tunnettu”

Hatva pitää pohjoisen edustajien puutetta heikkona tilanteena.

eurovaalit
Teuvo Hatva
Kajaanilainen Teuvo Hatva (kesk.) sai eurovaaleissa kaikkiaan 5 249 ääntä.Teuvo Hatva

Kajaanin Vuolijoelta kotoisin oleva Teuvo Hatva oli Kainuun ääniharava europarlamenttivaaleissa. Keskustaa edustava Hatva sai eniten ääniä seitsemässä Kainuun kahdeksasta kunnasta. Ainoastaan Suomussalmella hän jäi kakkoseksi paikkakunnan omalle Merja Kyllöselle.

– Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen vaalitulokseen, mutta puolueen tulokseen tietenkään ei voi olla tyytyväinen.

5 249 äänellä ei silti herunut euroedustajan paikkaa. Hatva uskoo tämän johtuvan julkisuuden puutteesta.

– Kun koko maa on vaalipiirinä, pitäisi varmaan olla jollakin tavalla tunnettu, jos haluaisi pärjätä istuvia meppejä vastaan. Sellaisen julkisuuden saavuttaminen rehellisin keinoin on puolessa vuodessa vaikeaa, Hatva pohtii.

Pohjois-Suomi jäi kokonaan ilman euroedustajia, kun edellisen kauden mepit Merja Kyllönen ja Mirja Vehkaperä saivat tyytyä varasijoihin.

– Tilanne on heikko, koska tämän alueen asioista ei ole ketään puhumassa kokemuksen syvällä rintaäänellä. Nyt vaikuttamismahdollisuudet ovat virkamiesten varassa, Hatva sanoo.

Hatva kertoo puhuneensa vuosi sitten EU:n maatalouskomitean jäsenten kanssa, ja huomasi, ettei keskieurooppalaisilla ole käsitystä Pohjois-Suomen tilanteesta.

– Esimerkiksi hollantilaisilla ja puolalaisilla edustajilla ei juuri ollut käsitystä eikä sympatiaa pohjoisen asioihin.

Vaalien jälkeen Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtajankin toimivan Hatvan arki jatkuu normaalina.

– Huomenna on kaupunginhallituksen kokous ja se on taas business as usual, Hatva sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!