Hyppää sisältöön

Saksan suurin päivälehti kehottaa saksalaisia protestiin juutalaisille annettua varoitusta vastaan: "Laitetaan kaikki päähämme daavidintähdellä koristettu juutalaispäähine"

Bildt-lehti tyrmää hallituksen edustajan varoituksen, jonka mukaan juutalaisten tulisi varoa kipa-päähineen käyttöä.

Saksalaiset ovat aiemminkin käyttäneet kipaa osoittaakseen solidaarisuuttaan juutalaisille. Viime vuoden heinäkuussa osa bonnilaisista laittoi kipan päähänsä vastalauseena hyökkäykselle juutalaista professoria vastaan ja antisemitismille ylipäätään. Kuva: Friedemann Vogel / EPA-EFE

Saksalaislehti Bild kehottaa saksalaisia osoittamaan solidaarisuutta juutalaisia kohtaan käyttämällä juutalaismiesten kipa-päähinettä.

Bild haluaa näin protestoida hallituksen edustajan Felix Kleinin juutalaisille esittämää varoitusta. Kleinin mielestä juutalaisille ei antisemitismin takia voi Saksassa suositella kipan käyttöä kaikissa paikoissa ja kaikkina ajankohtina.

Bildin päätoimittaja Julian Reichelt tyrmää tällaisen varoituksen antamisen seitsemän vuosikymmentä juutalaisten joukkomurhan holokaustin jälkeen.

– Tähän on vain yksi vastaus: Näin ei voi olla, Reichelt sanoo. Jos näin on, olemme epäonnistuneet historiamme edessä, hän katsoo.

Bild on julkaissut sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) daavidintähden koristaman kipan, jonka voi printata, leikata irti ja panna päähänsä.

Lehti kehottaa saksalaisia tekemään oman kipan osoittaakseen solidaarisuutta juutalaisille naapureilleen ja näyttääkseen vastustavansa antisemitismiä.

– Kipa kuuluu Saksaan, Reichelt sanoo.

Israel pöyristyi, Klein "halusi herätellä"

Kleinin varoituksesta on pöyristynyt myös Israel. Presidentti Reuven Rivlinin mukaan se on antautumista antisemitismille ja osoitus siitä, ettei Saksa ole turvallinen juutalaisille.

Klein sanoo Bildille, että hän halusi ravistella ihmisiä huomaamaan, että on toimittava ennen kuin on myöhäistä. Taistelu antisemitismiä vastaan ja juutalaisten suojeleminen on hänen mukaansa koko yhteiskunnan tehtävä, ja siihen kuuluu, että ongelma tunnustetaan.

Saksan sisäministeriön mukaan antisemitististen rikosten määrä kasvoi viime vuonna viidenneksellä. Tilastojen mukaan yhdeksässä tapauksessa kymmenestä (siirryt toiseen palveluun) rikoksien takana olivat äärioikeistolaiset.

Hallituksen raportissa (siirryt toiseen palveluun) tosin todetaan, että tilastointimenetelmää on arvosteltu siitä, että rikokset luokitellaan äärioikeistolaisiksi, kun tekijää ei tiedetä.

Antisemitismin torjunnasta vastaava Felix Klein kertoo The New York Times -lehdelle, (siirryt toiseen palveluun) että hän on jo käynnistänyt hallituksessa keskustelun tilastointimenetelmien tarkistamiseksi. EU-tutkimuksessa suuri osa juutalaisista on kertonut kokeneensa (siirryt toiseen palveluun) antisemitistisiä tekoja muslimien taholta.

Klein toteaa, (siirryt toiseen palveluun) että kaikki antisemitismin muodot ovat yhtä vaarallisia, oli tekijä sitten äärioikeistolainen, muslimi tai äärivasemmistolainen.

Täydennetty 28.5.2019: Lisätty Saksan antisemitismirikosten tilastoinnin ongelmista neljä viimeistä kappaletta.