Tampere etsii Keskustorin suihkulähteestä kiekkojuhlissa kadonnutta tuhansien eurojen arvoista palaa: "Jos sen palauttaa, ei seuraa mitään"

Viimeiset juhlijat poistuivat suihkulähteestä kello viisi maanantaiaamuna.

Myös näissä kultajuhlissa voiton huumaa osoitettiin Keskustorin suihkulähteen huipulla saakka. Kuva: Anu Leena Koskinen / Yle

Tampereella Keskustori sai jälleen toimia MM-kultajuhlan päänäyttömänä, kun tuhannet ihmiset vyöryivät osoittamaan voitonriemuaan.

Mitalihumun keskiössä oli sunnuntaiyönä Keskustorin suihkulähde, jonne moni syöksyi juhlimaan totuttuun tapaan.

Viime kultajuhlien tuoksinassa vuonna 2011 suihkulähde sai kärsiä kovia juhlijoiden käsissä. Niin kävi myös tällä kertaa.

Tampereen taidemuseon kokoelma-amanuenssi Aki Silvennoinen kertoo, että suihkulähteen yläosasta on kadonnut pieni osa. Mitä todennäköisimmin pala on irronnut, kun sunnuntaiöiset juhlijat ovat kiivenneet suihkulähteen huipulle.

– En halua olla ilonpilaaja ja kieltää suihkulähteelle menoa, mutta ei siihen kyllä kiivetä pitäisi. Sinkki on niin herkkä aines, että se murtuu herkästi, Silvennoinen sanoo.

Tuhansien eurojen korjaus

Sinkkilevyistä tehty suihkulähde saadaan kyllä korjatuksi, jos puuttuvaa palaa ei löydetä. Silvennoisen mukaan muotista valmistettava pala ja korjaus maksaisivat tuhansia euroja.

Silvennoinen toivoo, että pala vielä löydettäisiin lähimaastosta. Kokoelma-amanuenssi toteaa, että palan löytäminen menee hankalaksi, jos joku juhlijoista on ottanut sen mukaansa.

Jos käy ilmi, että pala on irronnut kiipeilyn vuoksi ja selviää, kuka sen on irrottanut, siirtyykö korvausvastuu hänelle?

– Jos jollakin on se pala mukanaan ja sen vain palauttaa, ei seuraa mitään, Silvennoinen toteaa.

Jos siis viime yön jäljiltä tavaroiden joukosta löytyy erikoinen metallinen palanen, kannattaa miettiä, voisiko se olla osa Keskustorin suihkulähdettä.

– Enemmän iloa suihkulähteen palasta olisi, jos se saisi palautettua suuren yleisön nähtäville.

Keskustorin suihkulähde on noussut kansanjuhlien keskeiseksi näyttämöksi. Niin myös MM-kultajuhlissa tänä vuonna. Kuva: Anu Leena Koskinen / Yle

Silvennoinen muistuttaa, että suihkulähteen hennolle varrelle kiipeily voi olla myös vaarallista.

– Pahin skenaario on, että jollekin ihmiselle käy pahasti. Suihkulähteeltä voi vaikka pudota ja lyödä päänsä.

Pitäisikö suihkulähteen olla keväisin siis pidempään lasikuvulla peitettynä, esimerkiksi joka vuosi varmuudella aina mahdollisten MM-juhlien ajankohdan ohi?

– Sitä pitää ehkä harkita, mutta kyllähän toukokuun lopulla on jo kesäkausi ja sitä veden solinaa olisi mukava esitellä Keskustorilla, Silvennoinen vastaa.

Keskustorin suihkulähde täyttyy roskista aina, kun juhlitaan. Tältä se näytti maanantaina kiekkojuhlan jälkeen. Kuva: Marko Laitinen

Saavillinen roskaa

Kun suihkulähteitä työkseen siivoava Marko Laitinen saapui Keskustorille kello viiden aikaan aamulla, suihkulähteestä löytyi vielä juhlijoita.

– Pari naista oli vielä kylpemässä, mutta jätepyörre myös ja saavillinen roskaa, Laitinen kertoo.

Suihkulähteen siivoaminen vei tänä vuonna muutamia tunteja. Suihkulähteen pohjalta löytyi muun muassa parittomia kenkiä ja vaatteita, mutta myös vaalimainoksia.

– Se on aika ihmeellinen tapa heittää roskat suihkulähteeseen. Sama meno jatkuu taas ensi viikonloppuna, kun koulujen loppu jälleen koittaa, Laitinen toteaa.

– Kultajuhlan jälkeen näitä tosin siivoilee aika mielellään, sitä kun ei satu kovin usein, Laitinen hymähtää.