Nuorisotilat kunnostetaan kovalla rahalla Seinäjoella – sata vuotta vanhan puukoulun kunnostusbudjetti lähenee miljoonaa euroa

Uudenkarheisiin tiloihin pitäisi päästä muuttamaan jo tämän vuoden lopulla.

nuorisotyö
Lähes 100-vuotiaan vanhan puukoulun kunnostusurakka Seinäjoen Pohjassa valmistunee tämän vuoden loppuun mennessä.
Lähes 100-vuotiaan vanhan puukoulun kunnostusurakka Seinäjoen Pohjassa valmistunee tämän vuoden loppuun mennessä.Mirva Ekman / Yle

Pohjan vanhan puukoulun uusittu ulkovuoraus saa taas perinteistä punaista väriä pintaansa Seinäjoella.

Lähes sata vuotta vanha rakennus käy läpi mittavaa kunnostusurakkaa. Purkutyöt aloitettiin vuosi sitten ja uudenkarheat tilat pitäisi saada nuorisotiloiksi ja kansalaisopiston käyttöön vuoden loppuun mennessä.

Muuttoa odotetaan jo malttamattomana.

Ulkovuoraus tehtiin uusiksi vanhaan puukouluun.
Ulkovuoraus tehtiin uusiksi vanhaan puukouluun.Mirva Ekman / Yle

– Vuonna 2013 on lähdetty evakkoon täältä. Nämä tilat menivät niin huonoon kuntoon ja remonttia odotettiin monta vuotta. Nyt tätä on sitten pala palalta tehty ja katosta aloitettiin, sanoo nuorisotoimenjohtaja Pekka Hautamäki Seinäjoen kaupungilta.

– Vesikatto tehtiin kolme vuotta sitten ja runko saatiin suojaan sitä kautta. Nyt sisätiloissa rakennetaan pintoja ja ulkovuorauskin saadaan hiljalleen kuntoon, jatkaa Seinäjoen kaupungin toimitilojen suunnittelupäällikkö Jaakko Peltonen.

Kova budjetti

Rakennus on toiminut kouluna 1925-1959 välisenä aikana, minkä jälkeen se on ollut muun muassa kauppakouluna, liiketilana, varastona ja viimeksi nuorisotiloina. Rakennus on ollut myös kansalaisopiston käytössä.

Budjetti on kunnostusurakalle kova. 850 000 euron budjetti tulee todennäköisesti ylittymään, koska esimerkiksi kattovuoto aiheutti vaurioita, portaat olivat odotettua huonommassa kunnossa ja alapohjasta löytyi rakenneongelmia.

Toimitilojen suunnittelupäällikkö Jaakko Peltonen Seinäjoen kaupungilta katsomassa tulevia nuorisotiloja Pohjan vanhassa puukoulussa.
Toimitilojen suunnittelupäällikkö Jaakko Peltonen Seinäjoen kaupungilta katsomassa tulevia nuorisotiloja Pohjan vanhassa puukoulussa.Mirva Ekman / Yle

Myös lämmitysjärjestelmä vaihtui kaukolämpöön ja talotekniikkaa rakennettiin uusiksi ilmanvaihtoa myöten.

– Eihän tätä rakennusta tarvitse kuin katsoa, niin näkee, että tämä on osa koko Pohjan alueen ympäristöä ja kyllä tämä tänne kuuluu, kuvailee Jaakko Peltonen rakennuksen historiallista merkitystä.

E-urheilua ja esiintymistiloja

Nuorisotiloja onkin Seinäjoen keskustaan jo kaivattu. Kaupunki saneeraa parhaillaan myös Nurmon nuorisotiloja.

Seuraavaksi tilojen suunnitteluun otetaan mukaan itse käyttäjät. Tiloissa tullaan panostamaan e-urheiluun ja biljardipöydällekin löytyy jo paikka.

Portaat uusitaan Pohjan vanhaan puukouluun Seinäjoella kokonaan, koska ne olivat päässeet odotettua huonompaan kuntoon.
Portaat uusitaan Pohjan vanhaan puukouluun Seinäjoella kokonaan, koska ne olivat päässeet odotettua huonompaan kuntoon.Mirva Ekman / Yle

Erillisiä bänditiloja rakennukseen ei nyt tule, mutta yhteen huoneeseen rakennetaan muun muassa pieni esiintymisalue, joka on siirrettävissä.

– Saamme syksyllä nuoret mukaan toteutukseen ja tilojen suunnitteluun. Nyt meillä on vielä aikaa ja mahdollisuuksia toteuttaa nuortenkin unelmia, lupaa nuorisotoimenjohtaja Pekka Hautaluoma.