Näin kansa juhli kultaleijonia: Puisto pursusi väkeä, lavalla myös presidentti

Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla oli poliisin mukaan 50 000 ihmistä. Näet lähetyksen juhlista tämän jutun kuvaa klikkaamalla.

Marko Anttila lavalla pokaalin kanssa.

Pitkä odotus palkittiin iltakahdeksalta, kun jääkiekon maailmanmestarit nousivat lavalla Kaisaniemen puistossa. Pian siellä oli myös presidentti Sauli Niinistö.

– Teitte suomalaista urheilun historiaa. Ei näitä matseja unohdeta, Niinistö sanoi.

Hän kertoi kuulleensa kanadalaiselta asiantuntijalta, että toiset pelasivat suurella sydämellä ja toiset suurella egolla.

– Kyllä me ollaan kotikatsomossa jännitetty, Niinistö jatkoi.

Niinistön mukaan hänen pieni poikansa Aaro meni nukkumaan aina ensimmäisen erän jälkeen, mutta Lennu-koira katsoi kaiken loppuun.

Hän myös vitsaili olevansa kiitollinen siitä, ettei Mörkön presidenttiehdokkuutta esitetty ennen edellisiä presidentinvaaleja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lavalla voittomaljan kanssa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Niinistön puheenvuoron jälkeen lavalle asteli Vesala, joka lauloi Finlandian. Katsomo hiljentyi täysin.

Hiljaisuus loppui pian, kun paikalle saapui JVG vetäen Löikö Mörkö sisään? -hoilotuksen. Perään pärähti Pienissä häissä, ja leijonat tanssivat riemulla mukana, samoin kuin yleisö.

Ja sitten illan kruunut: Poika saunoo ja Suomi on uusi maailmanmestari.

Poliisin mukaan Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla oli 50 000 ihmistä. Samalla todistettiin, että jääkiekko on koko kansan laji. Puistossa oli nimittäin paljon lapsia.

Yleisö odotteli kultaleijonia paikalle Kaisaniemen puistossa maanantaina. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Ilta oli yhtä iloa ja riemua

Kultajuhlat alkoivat kello 18, mutta Leijonia jouduttiin odottamaan lavalle lähes 20:een saakka. Sitten alkoi mylvintä. Ensimmäisenä estradille tulivat huoltajat ja päävalmentaja Jukka Jalonen. Kun koko kultamiehistö marssi paikalle, tilanne räjähti entisestään.

Suurimman metelin aiheutti tietenkin kapteeni Marko Mörkö Anttila, joka nosti voittopokaalin ilmaan. Samaan aikaan lavan edustalla räiskyi ja paukkui ilotulitteiden voimasta.

Jo ennen sankareiden saapumista puisto oli täynnä naurua, tanssia, halailua ja laulua.

Lavalle nousivat muun muassa Teflon Brothers ja Nelli Matula. Siellä nähtiin myös Tyttöleijonat ja Nuoret leijonat. Molemmille annettiin raivokkaat aplodit.

Leijonien bussi matkalla lentokentältä kultajuhlaan. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Samuli Edelmann muokkasi alkuillasta lavalla hittiään modernimmaksi: "Oon mä juonut viinii Wienissä... Mörkö, I love you!"

Edelmannin jälkeen puikkoihin hyppäsi DJ Amanda Harkimo. "Den glider in!" huusi kansa mukana.

Leijonien kotiinpaluu Suomeen oli komea. Ilmavoimien Hawk-koneet saattoivat kultaleijonat kotiin.