200 koululaista aikoo haastaa Pariisin ilmastosopimuksen: "Tarvitaan muutakin kuin ilmastolakkoja"

Suomessa järjestettävään maailman koululaisten kokoukseen osallistuu oppilaita noin 70 maasta.

ilmastonmuutos
Joukko nuoria osoittaa Joensuun keskustassa mieltään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Nuoret ovat tänä vuonna järjestäneet koululakkoja ilmastohuolen vuoksi eri puolilla maailmaa. Kuva mielenosoituksesta Joensuussa maaliskuun alussa.Pauliina Tolvanen / Yle

Maailman koululaisten ilmastokokous (siirryt toiseen palveluun) käynnistyy tänään Suomessa. Kokoukseen osallistuu lähes 200 nuorta opettajineen noin 70 eri maasta. Tapahtuman tarkoitus on tuoda nuorten ääni kuuluviin ilmastokeskustelussa ja haastaa koulut ympäri maailmaa toimimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Viikon mittainen kokous alkaa Pohjois-Karjalassa Joensuussa ja Liperissä. Tapaaminen päättyy Helsingissä Maailman ympäristöpäivänä 5. kesäkuuta, jolloin koululaiset antavat oman vastineensa vuonna 2016 voimaan tulleeseen Pariisin ilmastosopimukseen. Presidentti Sauli Niinistö on kokouksen suojelija.

– Tämä on lähtölaukaus kampanjalle, joka haastaa koulut eri puolilla maailmaa sitomaan kolme miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuoteen 2026 mennessä. Se tapahtuu esimerkiksi istuttamalla metsiä alueille, joilla niitä tarvitaan eniten, sanoo ENO-verkkokoulun toiminnanjohtaja Mika Vanhanen.

Puita istutettu jo 100 miljoonaa

Koululaisten ilmastokokouksen pääjärjestäjä on kansainvälinen ENO-verkkokouluhanke. Alakoulun opettajana Enossa Pohjois-Karjalassa toiminut Mika Vanhanen perusti maailmanlaajuisen kestävän kehityksen verkkokoulun vuonna 2000. Tähän mennessä sen toimintaan on osallistunut jo 10 000 koulua lähes 160 maassa.

Ympäristökysymyksiin keskittyvän palkitun verkkokoulun suosituin teko on ollut puiden istuttaminen. Sadan miljoonan istutetun puun tavoite täyttyi vuonna 2017. Samana vuonna järjestö sai idean kansainvälisestä koululaisten ilmastokokouksesta.

ENO-verkkokoulun toiminnanjohtaja Mika Vanhanen.
Opettajataustainen Mika Vanhanen perusti ympäristöasioihin keskittyvän kansainvälisen verkkokoulun jo vuonna 2000.Jouki Väinämö / Yle

– Haluamme etsiä yhdessä tekoja, joita koululaiset voivat tehdä omassa elinpiirissään. Koulujen kautta ilmastotietoisuus leviää myös koteihin ja muihin lähiyhteisöihin. Koululaisten ilmastolakot ovat näkyvä ilmiö, mutta muutakin toimintaa tarvitaan, Mika Vanhanen sanoo.

Hanke on saanut arvovaltaisia tukijoita. Presidentti Niinistön lisäksi myös Ranskan ja Slovenian presidentit ovat ilmaisseet tukensa koululaisten kokoukselle. Suomessa hanketta rahoittavat neljä eri ministeriötä sekä muiden muassa Joensuun ja Helsingin kaupungit.

Kokoukseen osallistuvat 14–17-vuotiaat nuoret ovat tehneet ennakkotehtäviä ilmastonmuutoksen vaikutuksista omissa maissaan. Kokouksessa he äänestävät yhteisestä julkilausumasta ja siitä, miten työtä jatketaan tulevaisuudessa. Tarkoituksena on myös perustaa kummikoulujärjestelmä kehittyneiden ja kehittyvien maiden koulujen välille.

Lue lisää:

Sitra: Punainen liha pannaan ja omat autot vapaa-ajalla kotiin – ilman ennennäkemättömän kovia tekoja ilmastotavoite karkaa Suomessa

Nuorten huoli ilmastonmuutoksesta kasvanut jyrkästi – "Nuoret ovat paljon tietoisempia kuin aiemmat sukupolvet tuossa iässä"

Ilmastonmuutos nakertaa nuorten aikuisten uskoa tulevaisuuteen