Äiti ihastui liikkuvaan leikkipuistoon Aasiassa ja sai 40 000 euroa sellaisen toteuttamiseen – suomalaiset hakevat EU-rahoituksia keskitasoa paremmin

Liikuteltava leikkipuisto voidaan kuljettaa lasten luo syrjäisemmällekin seudulle.

EU-projektit
Lapsi katsoo liikkuvan leikkipuiston rakenteissa olevaan aukkoon.
Leikkipuistossa lasten mielikuvitus pääsee valloilleen, kun temmellyskentästä voi tehdä mieleisensä.Elisa Kinnunen / Yle

Siniset ja erikokoiset palikat eivät näytä erikoisilta, kun ne ovat levällään maassa. Niistä kuitenkin syntyy hetkessä hauska leikkimaailma. Leikkipuisto voidaan viedä syrjemmässäkin asuvien lasten luo, ja leikkijät voivat itse kasata siitä mieleisensä näköisen.

Kainuuseen tuodun pehmeän leikkipuiston kokonaisbudjetti nousi 42 000 euroon. Rahat saatiin apukäsien kautta EU:lta.

EU-rahoituksen hakeminen ei ole rakettitiedettä. Tämän on oivaltanut kainuulainen nuorten ja nuorten aikuisten yhdistys Launch Pad Finland. Yhdistys on käyttänyt hyväksi EU-rahoitusta hankkeisiinsa jo useamman vuoden ajan.

Yhdistyksen puheenjohtaja Réka Bencsikin mukaan yksi mieleenpainuvimmista hankkeista on ollut viime vuonna toteutettu Build & Play Academy. Ajatus projektista sai alkunsa yllättävän kaukaa.

– Idea lähti siitä, kun jäsenemme Tatiana Petrova näki tällaisen puiston ollessaan vaihdossa Singaporessa. Hän tuumi, että sellainen kelpaisi tänne Kainuuseenkin, kun leikkipaikkoja lapsiperheille on aika rajoitetusti.

Suomalaiset eivät jää muiden maiden jalkoihin

Launch Pad Finland vei idean koottavasta leikkipuistosta Oulujärvi Leaderin hallituksen pöydälle. Leaderien tehtävä on auttaa hankkeiden toteuttamisessa (siirryt toiseen palveluun)(Leader Suomi). Leader näytti hankkeelle vihreää valoa, ja se eteni ELY-keskukselle, joka teki lopullisen päätöksen sen rahoituskelpoisuudesta.

Laadukas valmistelu on hankesuunnitelman läpimenon kannalta ensisijaisen tärkeää.

Suunnitelmassa täytyy selkeästi eritellä, mihin EU-rahoitusta tarvitaan, mitä sillä voidaan saavuttaa, ja mitkä ovat suurimmat riskit hankkeen toteutumisen kannalta

– Rahoituksen hakeminen ei kuitenkaan ole mielestäni kovin vaikeaa. Realistiset ja tarkat suunnitelmat kantavat pitkälle, Bencsik painottaa.

Liikuteltava leikkipuisto koulun salissa.
Palikoista voi rakentaa vaikkapa mielikuviteksillisia hahmoja. Kekseliäimmät ovat luoneet itselleen jopa salibandykentän.Elisa Kinnunen / Yle

Europe Directin Kainuun pisteen tiedottaja Eero Vilhu kertoo, että suomalaiset osaavat hyödyntää erilaisia EU-hankerahoituksia hyvin. Hän kuitenkin lisää, että parantamisen varaa on aina.

– Suomalaiset eivät tee turhia hakemuksia, vaan rahoitusta haetaan aina hyvin perustellusti. Olemme EU-rahoituksen hakemisessa vähintäänkin hyvää keskitasoa.

Euroopan komission Suomen-edustuston tiedottaja Nina Hotti vahvistaa suomalaisten olevan hyviä hyödyntämään erilaisia EU-rahoituksia, jopa Euroopan keskitasoa hieman paremmin.

EU:n rahoilla toteutetaan Suomessa vuosittain tuhansia hankkeita. Vilhun mukaan rahoitusten hakemisen ei ole tarkoituskaan olla erityisen vaikeaa. Esimerkiksi Leaderit ovat nimenomaan ruohonjuuritason toimijoita, joiden kautta hakeminen pidetään yksinkertaisina.

Kunnianhimo kantaa pitkälle

Tietyt kriteerit jokaisen hankesuunnitelman pitää kuitenkin täyttää.

EU-rahoituksella toteutettavan hankkeen pitää olla riittävän kunnianhimoinen. Hankehakemuksessa tulee selkeästi olla esillä, mitä hanke voi tuoda alueelle. Tärkeää on tulosten lisäksi niiden pysyvyys.

Launch Pad Finland halusi leikkipuistoprojektillaan kehittää kotipaikkakuntaansa parantamalla nuorten ja lasten hyvinvointia.

– Me tekijät olemme nuoria ihmisiä, emmekä halua elää pelkästään tässä hetkessä. Suunnittelemme koko ajan uusia hankkeita, joilla voisimme viedä Kainuuta eteenpäin, Réka Bencsk kertoo.

Paperisota karkottaa pieniä toimijoita

Launch Pad Finlandin leikkipuistohankkeelle varatulle rahalle oli monenlaista käyttöä. Palikoiden lisäksi EU-hankerahoitusta hyödynnettiin opintomatkaan Yhdysvaltoihin ja siellä järjestettyihin koulutuksiin sekä tapahtumiin ja palikoiden kuljettamiseen Kainuussa.

Vaikka EU-hankerahoitusten hakeminen ei ole kovin vaikeaa, Bencsikin mielestä on ymmärrettävää, että kaikki eivät lähde hakemaan rahoitusta. Hakemiseen liittyy taloudellisia haasteita, jotka voivat karkottaa pienempiä toimijoita.

– Alkupääomaa on oltava, sillä suurin osa tuesta tulee jälkirahoituksena.

Lapsia leikkimässä liikuteltavassa leikkipuistossa.
Touhuaminen puistossa ei ole vain leikkiä, vaan myös kehittää lasten luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä.Elisa Kinnunen / Yle

Nina Hotti uskoo, että jotkin toimijat saattavat kavahtaa hakemiseen liittyvää byrokratiaa. Sitä on kuitenkin viime vuosina vähennetty, ja hänen mukaansa vähennetään tulevaisuudessa lisää.

Paperisotaa on helpotettu maksamalla EU-rahoitus könttäsummana, jolloin rahoituksen saaja voi käyttää tukea hankkeensa eteenpäin viemiseen, eikä jokaista kuluerää tarvitse dokumentoida ja raportoida.

– Etenkin pienempien toimijoiden EU-hankerahoitusten hakemista on helpotettu, Hotti sanoo.

Bencsikin mukaan leikkipuistoprojekti on ollut vuoden kestäneen työn ja saadun rahan arvoinen.

– Olemme saaneet runsaasti positiivista palautetta, ja kysyntä puistolle on jatkuvasti kovaa. Projektille on mietitty jo jatkohankkeitakin.

Jutun keskusteluosio on auki kello 22.00 saakka.

Lue seuraavaksi:

Huoleton aamukahvi ja ulkomaanmatka ilman eksymisiä – listasimme kuusi arkista asiaa, joita sinulla ei olisi ilman EU:ta