1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaisperuna

Lakkiaisjuhlien järjestäjille helpottava uutinen – varhaisperunaa nousee tällä viikolla reilusti

Rymättylässä aloitettiin nosto jo pari viikkoa ennen koulun päättäjäisiä.

Mika Törnellä hymy on herkässä, kun pottuja päästään nostamaan. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Tässä kohtaa vuotta isäntä saa olla aika tyytyväinen. Kun varhaisperuna on nostettu ylös ja toimitettu kauppaan, mikään ei voi enää mennä myttyyn.

Keväämmällä murheita olikin vähän enemmän. Pitkään jatkunut koleus taltutti perunan kasvuvauhtia. Hallaakin piti torjua.

Hankalin ongelma oli kuitenkin kuivuus. Eteläiset hiekkamaat kuivuvat nopeasti. Ja kun taivaalta ei vettä tule, kastelulaitteet piti ottaa avuksi moneen kertaan.

Peruna ehtii lakkiaisiin

Lounais-Suomen saaristosta tulevat ensimmäiset kotimaiset avomaan varhaisperunat. Tänä vuonna nostamaan päästiin varhaisimmilla istutuksilla kaksi viikkoa ennen lakkiaisia.

Lakkiaisviikolla perunaa nostetaan muun muassa Rymättylässä jo monella tilalla. Se tarkoittaa sitä, että uutta perunaa riittää lakkiaisvieraille muuallekin Suomeen.

Viikkoa ennen lakkiaisia vesisade lopulta tuli saaristoon. Vettä tuli aamusta iltaan. Seuraavan päivän nostoa märkä maa haittasi, mutta muuten vesi tuli tarpeeseen.

– Vettä tuli nätisti 15 milliä. Tämä sade menee suoraan kasvuun. Se tietää hyvää perunalle, heinälle ja viljalle, iloitsee rymättyläläinen maanviljelijä Mika Törne.

Törnen tilalla lakkiasviikon alussa nostetut perunat laitettiin 10 kilon laatikoihin, ja päälle aseteltiin vielä vihreitä naatteja eli perunan varsia. Tällaisella kuorrutuksella uusi peruna lähtee kauppoihin ja sitä kautta ruokapöytiin.

Lue lisää:

Rymättylän ennätysperunat selvisivät kovista pakkasista

Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin ennätyksellisen aikaisin Rymättylässä – "Laitetaan Suomen kevät käyntiin"