1. yle.fi
  2. Uutiset

Porin valtuusto nuiji kouluverkkouudistuksen äänestyksen jälkeen – ei suurlukiolle, kyllä suurille peruskouluille

Pohjois-Poriin rakennetaan iso yhtenäiskoulu, Länsi-Poriin Vähäraumalle uusi alakoulu. Reposaaren koulu jatkaa kuusiluokkaisena.

Pori
Vähärauman koulu pihalla polkupyöriä.
Vähärauman koulun tilalle rakennetaan uusi alakoulu.Mari Kahila / Yle

Porin valtuusto on tehnyt päätöksen kouluverkon kohtalosta kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen esityksen mukaisesti.

Pohjois-Poriin, Länsi-Poriin ja Ahlaisiin rakennetaan monitoimitalot muun muassa kouluopetuksen tarpeisiin. Meri-Poriin tulee uusia päiväkoteja.

Porin kaksi lukiota – Porin suomalaisen yhteislyseon lukio ja Porin lyseon lukio – säilyvät nykyisellään eikä kaupunkiin tule suurlukiota.

Useita muutoksia

Ruosniemen ja Toejoen koulut yhdistetään ja alueen yläkoululaiset siirtyvät myös uuteen Pohjois-Porin monitoimirakennukseen. Kyse on siis uudesta yhtenäiskoulusta, johon tulee 900–1 000 oppilasta.

Länsi-Porissa Vähärauman koulun tilalle rakennetaan uusi noin 600 oppilaan alakoulu–monitoimitalo, ja Leppäkorven sivutoimipiste lopetetaan. Tuorsniemen koulu jatkaa alakouluna.

Meri-Porissa Kyläsaaren koulun ja Meri-Porin yhtenäiskoulun yhteyteen rakennetaan uudet päiväkodit, jonka jälkeen Enäjärven, Onnenkiven, Pihlajamarjan ja Uudenniityn päiväkodit lopetetaan.

Reposaaren koulun luokat 1–6 siirtyvät puukorttelin kouluun peruskorjauksen valmistuttua. Kivikoulu suljetaan. Peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan vuosittaisten investointisuunnitelmien mukaan.

Kallelan ja Herttuan koulut yhdistetään lyseon korttelin tiloihin.

Valtuusto äänesti

Ratkaisusta jouduttiin äänestämään useita kertoja. Kokoomus vastusti Reposaaren koulun jatkamista kuusiluokkaisena ja Pohjois-Poriin rakennettavaa suurkoulua.

Reposaareen kokoomus olisi jättänyt vain ykkös- ja kakkosluokat. Tämä ehdotus kaatui äänin 39–19. Yksi äänesti tyhjää.

Kokoomuslaisten mielestä yhtenäiskoulun sijasta Pohjois-Poriin olisi pitänyt rakentaa vain uusi yhteinen alakoulu.

Myös kristillisistä tuli kritiikkiä Pohjois-Porin yhtenäiskoulusta. Keskustassa vastustettiin myös yhtenäiskoulua ja vaadittiin uuden alakoulun rakentamista sekä Ruosniemeen että Toejoelle. Nämä ehdotukset hävisivät ensin pidetyssä äänestyksessä kokoomuksen esitykselle.

Pohjois-Porin osalta vastaehdotuksista viimeisenä pöydällä ollut kokoomuksen ehdotus kaatui lopulta äänin 38–21.

Kokoomus vaati myös koko asian palauttamista uudelleen valmisteluun. Ehdotus hävisi äänin 44–14.

Myös SDP:n Markku Tanttinen halusi muutoksia esityksiin. Hän olisi halunnut tarkistaa vielä Vähärauman koulun kunnon, mutta kukaan ei kannattanut Tanttista.

Alkuperäinen esitys muuttui

Maanantaina tehty ratkaisu poikkeaa melkoisesti alkuperäisestä esityksestä, jonka laati sivistyspuolen toimialajohtaja Esa Kohtamäki.

Kohtamäki toi helmikuun alussa julkisuuteen esityksen isosta kouluverkkouudistuksesta. Sen ytimessä oli Porin kahden lukion yhdistäminen yhdeksi suurlukioksi, joka olisi sijoitettu Satakunnan ammattikorkeakoulun kampuksen viereen uudisrakennukseen.

Keskustaan ja Pohjois- ja Länsi-Poriin piti perustaa useita yhtenäiskouluja, ja monet pienemmät alakoulut piti lakkauttaa.

Esitys piti toteuttaa vaiheittain vuoteen 2030 mennessä. Päätös Kohtamäen esityksestä piti tehdä jo pikapikaa kevään aikana, mutta poliitikot alkoivat painaa jarrupoljinta.

Isoin muutos viiteen vuoteen

Viimeksi Porissa tehtiin iso kouluverkkoratkaisu keväällä 2014. Tuolloin päätettiin yhdistää lukioita ja sulkea pikkukouluja.

Nyt Porissa jäädään odottamaan, kauanko maanantaina tehdyillä ratkaisuilla pärjätään. Iso merkitys on sillä, miten oppilasmäärät kehittyvät eri kaupunginosissa.

Myös koulurakennusten kunnon kehitys voi vaikuttaa tulevaisuudessa kouluverkkoratkaisuihin. Tämänkertaistakin kouluverkkoselvitystä alettiin tehdä muun muassa koulujen huonon kunnon takia. Uudistusta perusteltiin kuitenkin opetuksen laatuun liittyvillä syillä.

Lue seuraavaksi