Saksassa liikkuneille "sharia-poliiseille" tuomiot – yrittivät painostaa nuoria muslimeita

Oikeus katsoi miesten rikkoneen lakia, joka kieltää siviileiltä univormun käytön.

Saksa
Sven Lau oikeudenkäynnissä.
Islamistisaarnaaja Sven Lau oikeudenkäynnissä Düsseldorfissa heinäkuussa 2017.Sascha Steinbach / EPA

Saksassa seitsemän ääri-islamilaista miestä on saanut sakkotuomion paljon huomiota herättäneessä niin sanotussa sharia-poliisien jutussa. Sakkojen suuruus vaihtelee 300 ja 1 800 euron välillä.

27 – 37-vuotiaat miehet olivat liikkuneet Länsi-Saksassa sijaitsevan Wuppertalin kaduilla pukeutuneina keltaisiin huomioliiveihin, joissa oli teksti "Shariah police". Sharia tarkoittaa islamilaista lakia.

Wuppertalissa on suuri muslimiyhteisö. Miehet olivat puhuttaneet kaduilla kohtaamiaan nuoria muslimimiehiä, kehottaneet heitä käymään moskeijoissa ja käskeneet välttämään alkoholia, uhkapeliä, musiikkia ja bordelleja. Asiasta kertoo muiden muassa Westdeutscher Rundfunk (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2014 alkanut toiminta oli nostattanut vastalauseita tiedotusvälineissä ja poliitikoilta.

Wuppertalin oikeus totesi, että miehet olivat tietoisesti halunneet antaa vaikutelman, että he kuuluvat militanttiin organisaatioon. Eräissä Lähi-idän maissa toimii uskonnollista puhdasoppisuutta valvova sharia-poliisi, joka voi käyttää myös voimatoimia.

Rikostuomion varsinainen syy oli miesten yllä ollut liivi, jonka oikeus katsoi rikkoneen Saksassa voimassa olevaa univormukieltoa. Kielto on alun perin laadittu estämään uusnatseja käyttämästä univormuja omissa tilaisuuksissaan.

Kyseessä oli jo toinen sharia-poliiseille annettu tuomio. Vuonna 2016 joukkoa johti fundamentalistisaarnaaja Sven Lau. Hänet tuomittiin seuraavana vuonna erillisessä oikeusjutussa viideksi vuodeksi vankeuteen terroristiorganisaation tukemisesta. Lau oli houkutellut ihmisiä lähtemään Syyriaan ja taistelemaan jihadistijoukoissa.

Lähteet: AFP