1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Pori käyttää lentoliikenteen ostamiseen yli 11 miljoonaa euroa – kaupunki salaa vielä lentoyhtiön nimen

Porin kaupunginvaltuusto käsitteli lentoliikenteen kilpailutusta suljetuin ovin.

Pori
Porin lentokentältä ei noussut koneita enää 5.10.2016.
Porin lentokentälle tulee taas lentoja.Katja Halinen / Yle

Porin ja Helsingin väliset lennot alkavat uudestaan vielä tämän vuoden aikana.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan kaupunki maksaa lennoista tänä vuonna miljoona euroa. Seuraavina kolmena vuonna maksu on 3,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Yhteensä rahaa käytetään siis 11,2 miljoonaa euroa.

Yhtiö julki myöhemmin

Kaupunki ei vielä kerro, miltä lentoyhtiöltä lennot ostetaan. Yhtiön nimi ja muut kilpailutuksessa mukana olleet yhtiöt julkaistaan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Kaupunginjohtaja Luukkonen sanoo, että yhtiön nimi täytyy vielä pitää poissa julkisuudesta kilpailumenettelystä johtuen.

Myöskään lentolippujen hintoja ja vuoroaikatauluja ei kerrota. Kaupunginjohtaja Luukkonen sanoo uskovansa, että lentoihin käytetty raha tulee takaisin investointeina ja teollisuuden tilauksina. Hänen mukaansa kaupunki on valinnut sellaisen lentoyhtiön, johon voi luottaa.

Äänestyspäätös

Kaupunginvaltuuston päätös ei ollut yksimielinen.

Raisa Ranta (vas.) esitti Anne Liinamaan (vihr.) kannattamana, että määräraha lentoliikenteelle hylättäisiin. Määräraha lentoliikenteelle voitti äänin 44–15. Eriävän mielipiteen asiassa jätti 13 valtuutettua.

Lennot Porista Helsinkiin loppuivat viime vuoden toukokuussa, kun lentoyhtiö Nextjet meni konkurssiin.

Nextjet ehti lentää reittiä vain runsaan vuoden ajan. Sitä ennen reittiä on lentänyt viime vuosina useita eri yhtiöitä, mutta kestävää markkinaehtoista tai edes kaupungin markkinointituella toimivaa ratkaisua ei ole löytynyt.

Lentokenttä pelissä

Kotimaisen reittiyhteyden avaaminen on tärkeää Porin kaupungille, koska lentokenttiä ylläpitävä Finavia maksaa kustannukset vain sellaisten lentokenttien osalta, joilla on säännöllistä kotimaista lentoreittiliikennettä.

Lentokentän ylläpidon loppuminen tulisi Porin kaupungille kalliiksi. Kenttää käyttää muun muassa kaupungille tärkeä ilmailuopisto ja lisäksi ammattiopisto Winnova. Jos Finavia ei maksa kentän kustannuksia, kaupunki joutuu itse kaivamaan kuvettaan.

Jo nyt reittiliikenteen loppumisesta on tullut kaupungille 50 000 euron kuukausittaiset kustannukset. Pori maksaa tukea Suomen Ilmailuopistolle.

Täsmennetty rahasummia 19:52 Aino-Maija Luukkosen kertoman tiedon mukaan: Toisin kuin kaupungin tiedotteessa kerrottiin, rahaa menee 2020 ja 2021 molempina vuosina 3,4 miljoonaa euroa.

20:07 Luukkonen korjasi, että rahaa käytetään 3,4 miljoonaa euroa myös vuonna 2022.

Uutisesta voi keskustella 27.5. klo 22 saakka.

Lue seuraavaksi