Afrikan suurin saastuttaja otti käyttöön hiiliveron

Luontojärjestöjen mukaan vero on erinomainen alku, mutta silti liian pieni.

hiilidioksidipäästöt
Hiilivoimala Johannesburgin lähellä Etelä-Afrikassa.
Hiilivoimala Johannesburgin lähellä Etelä-Afrikassa.Kim Ludbrook / EPA

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa on allekirjoittanut lain, jonka myötä maassa otetaan käyttöön hiilidioksidipäästöjä rajoittava vero. Vero astuu voimaan 1. kesäkuuta.

Etelä-Afrikan energiantuotanto perustuu valtaosin paljon hiilidioksidipäästöjä aiheuttavaan hiilivoimaan. Maa on Afrikan suurin CO2-päästöjen aiheuttaja ja maailman mittakaavassa 14. suurin.

Veroa esitettiin jo vuonna 2010, mutta maan teollisuus ja suuryritykset vastustivat sitä ankarasti. Ne vetosivat talouden hitaaseen kasvuun ja suureen työttömyyteen.

Presidentti Ramaphosa on todennut, että Etelä-Afrikalla on kiireinen tarve tehdä osuutensa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Nyt päätetty vero on suuruudeltaan 120 Etelä-Afrikan randia yhdeltä päästetyltä hiilidioksiditonnilta, eli noin 7,40 euroa. Erilaiset alennukset supistavat veron vaikutuksen ensimmäisten kolmen vuoden ajan 6 - 46 randin suuruiseksi.

Toisaalta veroa on määrä korottaa vuosittain siten, että korotus on maan inflaatio lisättynä kahdella prosenttiyksiköllä. Korotus tehdään vuoteen 2022 saakka, jonka jälkeen korotus supistuu inflaation suuruiseksi.

Luonnonsuojelujärjestöt, kuten Greenpeace, pitävät veron käyttöönottoa erittäin toivottuna. Järjestöt toteavat kuitenkin, että vero on niin pieni, ettei sillä juuri ole ohjaavaa vaikutusta energiantuotannon päästöihin.

– Toteamme, että tämä on tärkeä ensi askel, mutta vielä on paljon työtä tehtävänä, että vero olisi tehokas, sanoo luonnonsuojelujärjestö WWF tiedotteessaan.

Lähteet: AFP