Theresa Mayn konservatiiveille tuli eurovaaleissa suurin vaalitappio 187 vuoteen – Britannian tulokset kertovat maan jakautumisesta

Brexit-puolue voitti vaalit selvästi, mutta myös EU-myönteiset kasvattivat kannatustaan.

eurovaalit
Theresa May kävelee kohti ovea selkä kameraan päin.
Theresa Mayn konservatiivit kärsivät valtavan vaalitappion. May ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistä perjantaina.Neil Hall / EPA

Britannian konservatiivipuolue koki eurovaaleissa raskaimman tappion kansallisissa vaaleissa sitten vuoden 1832, kertoo uutistoimisto AFP.

Kesäkuun seitsemäntenä päivänä pääministerin paikkansa jättävän Theresa Mayn johtama puolue sai Britannian eurovaaleissa vain 9,1 prosenttia äänistä. Konservatiivien paikkamääräksi jäi neljä. Vuonna 2014 konservatiivit saivat 20 paikkaa ja 24,74 prosenttia äänistä.

May kuvaili tulosta "erittäin epätyydyttäväksi".

–Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on löytää ratkaisu brexitiin ja toivon vilpittömästi, että nämä tulokset saavat parlamentin keskittymään siiihen, May sanoi.

Brexit-puolueelle selkeä voitto

Britannian selkeä voittaja oli EU-kriitikko Nigel Faragen tämän vuoden helmikuussa perustama brexit-puolue, joka sai 31,6 prosenttia äänistä ja yhteensä 29 paikkaa parlamentissa. Edellisissä eurovaaleissa Faragen tuolloinen puolue Ukip voitti vaalit 26,77 prosentin ja 24 paikan saaliilla.

Brexit-puolueella ei ole yhtään edustajaa Britannian omassa parlamentissa eikä brexitin lisäksi mitään muuta ohjelmaa.

– Jos emme lähde EU:sta lokakuun 31. päivä, brexit-puolue osallistuu Britannian parlamenttivaaleihin ja tulee yllättämään sielläkin kaikki, Farage uhosi maanantaina toimittajille Lontoossa.

Hänen mukaansa brexit-puolue tulisi nyt ottaa mukaan neuvotteluihin Brysselissä EU-erosta. EU sen sijaan on ilmoittanut, että Mayn kanssa tehtyä sopimusta ei avata enää uudelleen.

Opposition työväenpuolue tuli Britanniassa kolmanneksi saaden 14,1 prosenttia äänistä ja kymmenen paikkaa parlamentista. Paikkoja tuli nyt vain puolet edellisistä vaaleista ja prosenttiosuus putosi noin 10 prosenttiyksikköä.

Britanniassa ei ollut tarkoitus äänestää näissä eurovaaleissa, sillä maan oli määrä erota EU:sta jo ennen vaaleja.

Myös EU-myönteiset voittivat

Kolme vuotta EU-eron kansanäänestyksen jälkeen britit ovat edelleen varsin jakautuneita eron suhteen. EU-myönteiset liberaalidemokraatit ja vihreät kasvattivat suosiotaan voimakkaasti vuoden 2014 vaaleihin verrattuna.

Liberaalidemokraatit olivat toiseksi suosituin puolue ja kasvattivat paikkojensa määrän europarlamentissa vuoden 2014 yhdestä paikasta kuuteentoista ja saivat 20,3 prosenttia äänistä. Vihreät saivat 12,1 prosenttia äänistä ja seitsemän paikkaa. Vuonna 2014 vihreät saivat 7,67 prosenttia äänistä ja kolme paikkaa.

Äänestysaktiivisuus nousi Britanniassa vuoden 2014:n 35,6 prosentista 36,9 prosenttiin. Koko Euroopassa äänestysprosentti oli 50,5.

Voit keskustella aiheesta klo 12 saakka.

Lue myös:

Seurasimme eurovaalien tuloksia ja kommentteja hetki hetkeltä – Italian Salvini yrittää luoda 150 oikeistolaismepin jättiryhmää

Analyysi: Oikeistopopulistien rynnistys valtaan jäi vajaaksi EU:ssa

Eurooppalaiset äänestivät vilkkaimmin 20 vuoteen – katso täältä eri maiden tuloksia