1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammukset

Savuava räjähde yllätti suomussalmelaisen isännän: "Tajusin, että se on ammus, koska se painoi niin paljon"

Puolustusvoimien pioneerit saapuivat tiistaiaamuna paikalle purkamaan pellolle noussutta räjähdettä.

Ammukset
Pellosta löytynyt sodanaikainen räjähde on nostettu perustuksen päälle.
Suomussalmelainen Eino Pihlajamaa nosti löytämänsä räjähteen perustuksen päälle, jotta traktori ei ajaisi sen päälle.Eino Pihlajamaa

Suomussalmen Juntusrannalla pellolla tehdyt maanmuokkaustyöt nostivat esiin sodanaikaisen tykin ammuksen. Ammus oli löytöhetkellä savunnut.

Viereisen talon isäntä Eino Pihlajamaa huomasi traktorin jyrsimen päälle nostetun savuavan esineen matkallaan postilaatikolle maanantai-iltana kuuden aikaan.

– Minä otin sen multaisen möykyn käteeni ja tajusin, että se on ammus, koska se painoi niin paljon. Laskin sen perustuksen päälle, ettei tulisi lisävahinkoa, jos työmies lähtisi traktorilla liikkeelle, Pihlajamaa kertoo.

Pihlajamaa soitti Rajavartiostolle, joka tuli paikalle ja eristi alueen. Tiistaiaamuna Puolustusvoimien pioneerit saapuivat paikalle purkamaan räjähdettä. Kävi ilmi, että Pihlajamaan löytämä räjähde oli tykinammuksen puolikas.

– Pioneerit ovat löytäneet toisen puolikkaan ja räjäyttäneet kahdesti. Nyt he käyvät vielä miinaharavalla peltoa läpi, josko löytyisi lisää, Pihlajamaa kertoo.

Tilanne ei neuvokasta isäntää hetkauttanut, sillä räjähteitä on pellolta löytynyt aiemminkin. Vuonna 1974 samaiselta pellolta löytyi toinen ammus. Todennäköinen syykin on selvillä.

– Tästä on noin kilometrin matka sodan aikaiselle saksalaisten ammusvarastolle, Pihlajamaa tietää.

Puolustusvoimat on raivannut sodanaikaisia räjähtämättömiä ammuksia jo vuosikymmenien ajan. Esimerkiksi Kuopion Kallaveden pohjasta on vuosien varrella nostettu lähes puoli miljoonaa räjähdettä.

Suomussalmen ammuslöydöstä kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).