1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-vaalit

Maanpaossa elävä katalaanijohtaja valittiin EU-parlamenttiin, mutta valtakirja pitäisi hakea Espanjasta – 5 kiinnostavaa faktaa Espanjan EU-vaaleista

Katalonian itsenäisyyspyrkimykset vaikuttavat Espanjassa sekä europarlamentaarikkojen että pormestareiden valintaan.

EU-vaalit
Carles Puigdemont
Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont elää nykyään maanpaossa. Puigdemont kuvattuna Euroopan komission päärakennuksen edustalla 24. toukokuuta.Emmanuel Dunand / AFP / Lehtikuva

BarcelonaEspanjassa äänestettiin sunnuntaina eurovaalien lisäksi alue- ja paikallisvaaleissa. EU-vaalit jäivät kotimaan vaalien varjoon, mutta äänestysprosentti nousi merkittävästi kuten muuallakin Euroopassa. 64 prosentia espanjalaisista äänesti eurovaaleissa.

Yle listasi viisi havaintoa maan EU-vaaleista.

1. Toisinto parlamenttivaaleista

Espanjassa järjestettiin huhtikuun lopussa parlamenttivaalit, ja kuukautta myöhemmin järjestetyistä EU-vaaleista puhuttiinkin parlamenttivaalien toisena kierroksena.

Sellaiseksi ne myös muodostuivat. Eurovaaleissa sosialistidemokraatit eli PSOE nousivat parlamenttivaalien tapaan suurimmaksi puolueeksi 32 prosentin äänisaaliilla. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun sosialistit voittivat EU-vaalit Espanjassa.

Pääministeri Pedro Sánchezin luotsaama puolue sai Euroopan parlamenttiin yhteensä 20 paikkaa, kuusi enemmän kuin viime vaaleissa. EU-vaalien suurin häviäjä oli oikeistopuolue Partido Popular, joka sai 12 paikkaa, neljä vähemmän kuin viime vaaleissa.

Oikeistopuolue Partido Popularin johtaja Pablo Casado analysoi vaalitulosta maanantaina Madridissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.
Oikeistopuolue Partido Popularin johtaja Pablo Casado analysoi vaalitulosta maanantaina Madridissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.Emilio Naranjo / EPA

PP nosti kuitenkin kannatustaan parlamenttivaaleihin verrattuna, mutta nousu ei riittänyt EU-vaalien voittoon. Puolue menetti ääniään oikeistoliberaalille Ciudadanos-puolueelle ja äärioikeistolaiseksi luonnehditulle Vox-puolueelle, joka nousi ensimmäistä kertaa EU-parlamenttiin.

Vasemmistolainen Podemos sai odotettua heikomman tuloksen ja kasvatti paikkamääräänsä vain yhdellä saaden parlamenttiin kuusi edustajaa.

2. Oikeistopopulistien äänisaalis odotettua vaatimattomampi

Radikaaleilla ja populistisilla lausunnoilla ei Espanjassa pärjätty tälläkään kertaa yhtä hyvin kuin muualla Euroopassa.

Oikeistopopulistinen, äärioikeistolaiseksi luonnehdittu Vox-puolue ei kerännyt kannatusta samalla tavalla kuin sen sisarpuolueet esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa.

Parlamenttivaaleissa kerätty noin 10 prosentin kannatus kutistui EU-vaaleissa noin kuuteen prosenttiin. Ensimmäistä kertaa parlamenttiin noussut puolue sai lopulta ainoastaan kolme paikkaa ennustettujen 4–5 sijaan.

Vox yritti vaalikampanjan aikana tehdä myös pesäeroa Italian ja Ranskan äärioikeistolaisiin puolueisiin. Voxia ei nähty esimerkiksi Italian Matteo Salvinin Milanoon koolle kutsumassa nationalistipuolueiden kokoontumisessa. Vielä on epäselvää, mihin ryhmään Vox lopulta EU-parlamentissa sijoittuu.

Joukko nunnia kävi äänestämässä sunnuntaina Logronossa, Pohjois-Espanjassa. 64 prosenttia espanjalaisista käytti äänioikeuttaan eurovaaleissa.
Joukko nunnia kävi äänestämässä sunnuntaina Logronossa, Pohjois-Espanjassa. 64 prosenttia espanjalaisista käytti äänioikeuttaan eurovaaleissa.Raquel Manzares / EPA

3. Separatistijohtajat menestyivät

Katalonian itsenäistymiskamppailusta alkanut kriisi näkyi myös EU-vaaleissa.

Vaaleissa oli ehdolla muun muassa Belgiassa maanpaossa elävä Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont, joka pääsi läpi separatistien vaaliliiton Junts pel Sí:n riveistä.

Läpi pääsi myös Katalonian entinen varajohtaja Oriol Junqueras, jonka on tutkintavankeudessa Katalonian yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen seurauksena. Häntä epäillään kapinasta ja julkisten varojen väärinkäytöstä Katalonian itsenäisyysäänestyksen järjestämiseksi.

Espanjassa kiisteltiin pitkään siitä, saavatko Junqueras ja Puigdemont edes asettua ehdolle. Nyt kysymys on, voivatko he ottaa paikkaansa vastaan.

Pääministeri Pedro Sanchezin johtamat sosialistidemokraatit nousivat myös eurovaaleissa Espanjan suurimmaksi puolueeksi.
Pääministeri Pedro Sanchezin johtamat sosialistidemokraatit nousivat myös eurovaaleissa Espanjan suurimmaksi puolueeksi.Juanjo Martín / EPA

Ennen EU-vaaleja Espanjan parlamentti teki päätöksen, etteivät parlamenttiin valitut vangitut Katalonian itsenäisyysjohtajat voi toimia parlamentissa ennen kuin oikeudenkäynti saadaan päätökseen.

Katalonian separatistit ovat odotetusti kritisoineet päätöstä. Heidän mukaansa se on epäoikeudenmukainen, sillä kansanedustajia ei ole toistaiseksi vielä tuomittu mistään.

Nyt Espanjassa jännitetään myös, saapuuko Puigdemont Espanjaan tarkistuttamaan valtakirjansa. Mepit ovat kotimaidensa lähettämiä edustajia, minkä vuoksi Puigdemontin on palattava Espanjaan valtakirjan vuoksi, vaikka hänestä on voimassa pidätysmääräys.

Puigdemont tuskin saapuu maahan, jos hänelle ei taata immuniteettiä.

4. Vaalit kertaa kolme

Vaalipäivää ei suotta kutsuttu Espanjassa supersunnuntaiksi, sillä maassa järjestettiin joillakin alueilla jopa kolmet vaalit samaan aikaan. Esimerkiksi Madridissa ja Barcelonassa äänestettiin myös pormestareista ja itsehallintoalueiden vaaleissa. Kahden Espanjan suurimman kaupungin pormestarivalinnat vaikuttavat koko maahan.

Madridissa vasemmistolaishallitus sai väistyä oikeiston tieltä, ja vasemmistopormestari Manuela Carmena menetti paikkansa. Barcelonassa Katalonian itsenäisyyteen maltillisesti suhtautuva Ada Colau joutuu todennäköisesti niin ikään siirtymään sivuun.

Separatistien vastaehdokas Ernest Maragall peittosi Colaun henkilökohtaisella äänisaaliilla, vaikka ehdokkaiden puolueet päätyivät tasapeliin.

Madridin tulevan oikeistopormestarin ja Barcelonan separatistijohtajan välille on odotettavissa kahnauksia, joiden vaikutukset heijastunevat myös valtakunnan politiikkaan.

5. Vähemmistöhallitus Espanjaan?

Podemosin heikko tulos EU-vaalien lisäksi alue- ja paikallisvaaleissa vaikuttaa Espanjan tulevan hallituksen muodostamiseen. Podemosin johtaja Pablo Iglesias myönsi tappionsa ohella sen, että puolueella tuskin on edellytyksiä ministerinsalkkujen hoitamiseen.

Vasemmistolaisen Podemos-puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias myönsi olevansa pettynyt sunnuntaina pidettyjen vaalien tuloksiin.
Vasemmistolaisen Podemos-puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias myönsi olevansa pettynyt sunnuntaina pidettyjen vaalien tuloksiin.Luca Piergiovanni / EPA

Sunnuntaisten vaalien jälkeen Espanjassa aletaan rakentaa toden teolla hallitusta. Oikeistoliberaali Ciudadanos on ilmoittanut varovaisen halukkuutensa neuvotella hallituspaikasta huhtikuiset vaalit voittaneiden sosialistien kanssa.

Todennäköisimmältä vaihtoehdolta näyttää kuitenkin Pedro Sánchezin muodostama huteralla pohjalla oleva vähemmistöhallitus.

Lue lisää:

Eurooppalaiset äänestivät vilkkaimmin 20 vuoteen – katso täältä eri maiden tuloksia

Oikeus päätti: Katalonian ex-aluejohtaja Carles Puigdemont saa asettua ehdolle eurovaaleissa

Vangitut katalaanijohtajat vannovat virkavalan Espanjan parlamentissa – "Tilanne on poikkeuksellinen"

Analyysi: Sosialistit ottivat torjuntavoiton Espanjassa – oikeistopopulismin uhka sai ihmiset uurnille

Lue seuraavaksi