"Viallinen yksilö" ja "sodanlietsoja" – Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton herättää arvostelua sekä ulkomailla että kotona

Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Boltonilla on pitkä historia konservatiivisena sotahaukkana.

John R. Bolton
John Bolton
John Bolton puhumassa toukokuun alussa lehdistölle Venezuelan poliittisesta kriisistä.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton (70) on kiistelty hahmo, jolla on takanaan pitkä ura apulaisoikeusministerinä, apulaisulkoministerinä ja YK-suurlähettiläänä.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantajana hän on toiminut viime vuoden huhtikuusta lähtien – ja kerännyt arvostelua niin Yhdysvallossa kuin ulkomaillakin.

Viimeisin hyökkäys tuli eilen Pohjois-Koreasta. "Sodanlietsoja" ja "viallinen yksilö" olivat Pohjois-Korean ulkoministeriön kuvauksia Boltonista. Bolton oli sanonut Pohjois-Korean toukokuun alussa tekemien ohjuskokeiden rikkovan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

Samaan aikaan presidenttiDonald Trump on Japanissa neuvottelemassa muun muassa Pohjois-Korean tilanteesta. Japani on Yhdysvaltoja varovaisempi (siirryt toiseen palveluun) suhtautumisessa Pohjois-Koreaan ja pelkää Trumpin saattavan suostua myönnytyksiin ennen aikojaan.

Yhdysvaltain presidentin mukaan Pohjois-Korean ohjuskokeissa ei ole mitään huolestuttavaa, ja Pohjois-Korean johtaja pitää varmasti lupauksensa.

Kovan linjan mies

John Bolton syntyi 20.11.1948 Baltimoressa. Hänen isänsä oli palomies ja äitinsä kotiäiti. Bolton opiskeli lakia Yalen huippuyliopistossa ja aloitti uran valtionhallinnossa 1982 toimittuaan ensin useita vuosia washingtonilaisessa lakifirmassa.

Bolton toimi erilaisissa korkeissa viroissa oikeusministeriössä ja ulkoministeriössä sekä kehitysapua koordinoivassa USAID:ssä presidentti Ronald Reaganin sekä George W. Bushin kausilla. Trumpin turvallisuusneuvonantajana hän aloitti huhtikuussa 2018.

John Bolton
John Bolton puhui helmikuussa ennen presidentti Trumpia Yhdysvaltain venezuelalaisten yhteisön edustajille Miamin yliopistossa.Cristobal Herrera / EPA

Bolton on kaiken aikaa tukenut Yhdysvaltain kovia ja päättäväisiä toimia maailmalla. Vuonna 2003 hän kannatti hyökkäystä Irakiin. (siirryt toiseen palveluun) Sen jälkeen Bolton on muun muassa vastustanut kansainvälistä rikostuomioistuinta (siirryt toiseen palveluun) ja vaatinut tiukempia otteita Iranin suhteen. Vuonna 2015 hän kertoi New York Timesin mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) kannattavansa ennaltaehkäiseviä ilmaiskuja Iraniin.

Boltonin jyrkät kannat ja jyräävä toimintatapa johtivat siihen, että vuonna 2005 senaatti – vaikka olikin tuolloin republikaanienemmistöinen – kieltäytyi nimittämästä häntä Yhdysvaltain YK-suurlähettilääksi. Presidentti George W. Bushin piti sivuuttaa kongressi ja nimittää Bolton virkaan väliaikaisesti, vuoden 2006 loppuun saakka.

Time-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) 60 entistä diplomaattia kirjelmöi tuolloin Boltonin lähettiläsnimitystä vastaan. “Hän kohteli toimistoonsa tulevia vieraita kuin he olisivat palvelijoita, joita kohtaan hän saattoi olla vähättelevä, tyly ja negatiivinen". "Hän on alaisten ´sarjahyväksikäyttäjä´ ja olennaisesti ylempiään mielistelevä ja alempiaan potkiva tyyppi".

Luonnollisesti republikaanien piirissä on myös täysin päinvastaisia näkemyksiä. Konservatiivisen ajatushautomon, Heritage Foundationin kirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun)Boltonia kehutaan jämäkäksi ja tehokkaaksi Yhdysvaltain etujen ajajaksi, YK:n uudistusprosessin ja ihmisoikeuksien edistäjäksi.

"Bolton esiintyy ulkoministerinä"

Boltonin on arvioitu toistuvasti astuvan ulkoministeri Mike Pompeon varpaille. Am (siirryt toiseen palveluun)erikkalaisen tv-yhtiön CNN:n haastattelemat (siirryt toiseen palveluun)nimettömät lähteet katsovat, että miesten välillä on valtataistelun merkkejä.

Pompeo, Bolton ja Sanders
Ulkoministeri Mike Pompeo, John Bolton sekä Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders keskustelivat ennen lehdistötilaisuutta viime vuoden kesäkuussa.Shawn Thew / EPA

Jännitteet eivät CNN:n mukaan johdu niinkään mielipide-eroista, vaikkakin Boltonin kommentit ovat olleet kärkevämpiä kuin Pompeon. Molemmat halusivat Yhdysvaltain irtautuvan Iranin ydinasesopimuksesta ja molemmat tukevat tiukkaa linjaa suhteessa Venäjään ja Kiinaan.

Kyse on enemmänkin toimintatapojen eroista. Pompeo on varovainen julkisissa kommenteissaan ja pyrkii diplomaattisemmin rakentamaan yksimielisyyttä. Bolton tviittaa ja antaa kärjekkäitä lausuntoja ja tekee päätöksiä pienissä, suljetuissa ryhmissä.

– John Bolton esiintyy ulkoministerinä, sanoi yksi CNN:n haastattelema lähde.

Esimerkiksi Venezuelan suhteen Pompeo oli varovaisemman lähestymistavan kannalla, mutta Boltonin väitetään painostaneen hallintoa (siirryt toiseen palveluun)tunnustamaan oppositiota edustavan parlamentin puhemiehen Juan Guaidón Venezuelan johtajaksi.

Bolton voitti, mutta Guaidón nostaminen presidentti Nicolás Maduron tilalle on osoittautunut perin vaikeaksi.

Pienen piirin kokouksia

Kansallisen turvallisuusneuvonantajan tehtävä on kerätä presidentille tietoa ja panna toimeen presidentin linjauksia. Turvallisuusneuvonantajan asema käy vaikeaksi, jos presidentti ei ole varma siitä, mitä tahtoo.

– Sinulle jää silloin käteen John, joka toimii omin päin, sanoi eräs CNN:n haastattelema Valkoisen talon ja ulkoministeriön toimintaan perehtynyt lähde.

Lähde pitää Boltonia ystävänään, mutta kritisoi silti hänen ammatillista toimintaansa.

Bolton järjestää pieniä epävirallisia tapaamisia Trumpin sekä presidentin turvallisuusneuvoston kesken, mikä on tehnyt päätöksenteosta joidenkin arvioiden mukaan tehokkaampaa. Toisten arvioiden mukaan tällaiset tapaamiset vähentävät entisestään mahdollisuuksia sille, että presidentin korviin kantautuisi ulkoministeriöstä tai muualta eriäviä näkökantoja.

Bolton, Trump ja Pompeo
Bolton, presidentti Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo saapumassa YK:n yleiskokouksen istuntoon viime syyskuussa.Justin Lane / EPA

"Kaikessa on kyse Johnista, eikä presidentti pidä siitä"

Boltonin suorasukaiset kommentit ja linjaukset ovat ajoittain ärsyttäneet presidentti Trumpiakin. CNN:n lähteiden mukaan hän on jopa sanonut Boltonin vetäneen mattoa hänen altaan Pohjois-Korean suhteen. Boltonin ystävä sanoo, että Trump ei ajoittain tunnu välittävän Boltonin julkisesta esiintymisestä. Turvallisuusneuvonantajansa näkyvyys käy silti presidentin hermoille.

– Kaikessa on kyse Johnista, eikä presidentti arvosta sitä. Hän haluaa, että kaikessa on kyse hänestä itsestään, lähde sanoo.

Jännitteistä huolimatta Bolton on pysynyt virassaan jo runsaan vuoden, päivän pidempään kuin edeltäjänsä, H. R. McMaster.

Lue muualta:

Business Insiderin englanninkielinen juttu John Boltonin vaiheista (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP