Meksikon ympäristöministeri määräsi reittikoneen lykkäämään lähtöä ehtiäkseen kyytiin – Twitter-kohu pakotti eroamaan

Poliitikkojen etuoikeuksien karsiminen on ollut yksi Meksikon uuden vasemmistolaisen presidentin keskeisistä lupauksista.

vallan väärinkäyttö
Meksikon presidentti Andres Manuel López Obrador
Meksikon presidentti Andres Manuel López Obrador on luvannut muun muassa karsia poliitikkojen etuoikeuksia ja kitkeä korruptiota.Jose Mendez / EPA-EFE

Meksikon ympäristöministeri Josefa Gonzalés Blanco on joutunut eroamaan, koska hän määräsi kansallisen lentoyhtiön viivyttämään lentoaan hänen takiaan.

Gonzalés Blanco oli lähdössä viime perjantaina lentoyhtiö Aeroméxicon lennolla Mexicalin kaupunkiin, mutta myöhästyi.

Ministeri kuitenkin pyysi lentoyhtiön johtajalta, että tämä määräisi koneen odottamaan häntä. Asiasta kertoo ministeriltään selvityksen saanut Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador. Brittilehti The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) johtajan kerrotaan olevan Gonzalés Blancon ystävä.

Eräs kanssamatkustaja kuvasi ministerin saapumisen koneeseen ja julkaisi kuvat Twitterissä. Hänen mukaansa kone oli lähdössä, kun lentäjä ilmoitti, että he ovat saaneet "presidentillisen määräyksen" odottaa myöhässä olevaa matkustajaa. Lento myöhästyi 38 minuuttia.

Gonzalés Blancon käytöksestä nousi kohu, etenkin, kun joulukuussa valtaan noussut presidentti López Obrador on luvannut karsia poliitikkojen ja virkamiesten etuoikeuksia. Hän on muun muassa määrännyt nämä käyttämään kaupallisia lentoja yksityiskoneiden sijaan.

Gonzalés Blanco joutui pyytämään anteeksi ja jätti eronpyyntönsä. Ministeri totesi, että hänen käytöksensä sotii vastoin hallituksen tavoitetta puhdistaa Meksikon julkishallinto. Hän myös vakuuttaa, että syy on yksin hänen.

Presidentti on hyväksynyt Gonzalés Blancon eronpyynnön. Hän pitää ministerin käytöstä valitettavana ja sanoo sen olevan vastakkainen pyrkimyksille muuttaa Meksikoa.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset