Tästä kesäloma alkaa: Yli 6000 koululaisen suurkuoro laulaa Suvivirren – katso Suomen suven avaus suorana Joensuusta kello 17.55

Tapahtuma järjestetään tänä vuonna 35. kertaa.

Laulurinne
Suomen suven avaus
Suomen suven avaus

Toukokuun viimeisenä päivänä vuonna 1985 erästä joensuulaista ekaluokkalaista tyttöä jännitti. Katja Laine muistaa, kuinka tärkeää oli, että hän pääsi istumaan Irma-open viereen. Päivä oli erityislaatuinen. Koko koulun oppilaat kuljetettiin pitkässä bussiletkassa kaupungin toiselle puolelle uudelle ulkoilmalavalle.

Paikalle kokoontui tuhansia koululaisia, maailman suurin kuoro. Se lauloi yhdessä kappaleita, joita oli harjoiteltu koulussa pitkin kevättä. Tapahtuma nimettiin Suomen suven avaukseksi.

– Karjalaisten laulussa kohta “Karjalasta kajahtaa” huudettiin niin täysillä kuin ääntä lähti, Katja Laine muistelee.

Katja Laine ja Elias Havukainen, äiti ja poika.
Katja Laine ja Elias Havukainen katselevat valokuvaa, jossa Katja-äiti laulaa ekaluokkalaisena ensimmäisessä Suven avauksessa vuonna 1985.Laura Kosonen / Yle

Samalla lailla se huudetaan myös tänään, kun suven avaus järjestetään 35. kertaa Joensuun Laulurinteellä. Koulujen päättymistä edeltävänä iltana järjestettävä suven avaus on monille joensuulaisille tärkeä traditio jo useammassa sukupolvessa. Tänä vuonna suurkuorossa laulaa 6 000 alakoululaista opettajineen. Yleisöä odotetaan paikalle 15 000.

Kaksi laulua pysyy ohjelmistossa

Katja Laine on aikoo mennä Laulurinteelle myös tänään, kuten lähes joka vuosi. Kiikareilla hän etsii kuorolaisten joukosta tokaluokkalaisen poikansa Elias Havukaisen, joka käy nyt samaa koulua kuin äiti aikoinaan. Laine arvioi, että jo suvivirren ensisävelet nostavat kyyneleet silmiin. Eliasta sen sijaan jännittää, muistaako hän laulujen sanat.

– On niitä koulussa laulettu, mutta en minä kaikkia muista.

Suomen suven avaus.
Vuonna 2016 Suven avausta juhlittiin lämpimässä säässä.Anu Rummukainen / Yle

Suven avauksen ohjelmisto vaihtuu vuosittain, mutta pari samaa laulua löytyy listalta joka vuosi: Suvivirsi ja Karjalaisten laulu on laulettu tapahtumassa joka kerta. Monelle kaupunkilaiselle tapahtumaa varten 1980-luvulla sävelletty Suvilaulu Joensuulle on tärkeä kappale. Se palasi pitkän tauon jälkeen ohjelmistoon viime vuonna ja kuullaan laulurinteellä myös tämän kevään suven avauksessa.

Julkkisvieraana tapahtumassa esiintyy tänä vuonna tubettajana tunnettu Tuure Boelius. Suven avauksen johtaa kapellimestari Mika Hirvonen ja säestää Joensuun puhallinorkesteri täydennettynä Joensuun kaupunginorkesterin muusikolla.

Koulu loppuu, kesä alkaa

Katja Laineelle tapahtuma on tullut entistä tärkeämmäksi omien lasten myötä. Nostalgiakertoimet ovat korkealla, ja omat lapsuusmuistot palaavat mieleen.

Katja Laine
Suvivirsi ja Karjalaisten laulu tuovat Katja Laineelle lapsuusmuistot mieleen.Laura Kosonen / Yle

– Saan vieläkin kiinni tunteesta: koulu loppuu huomenna, todistus vähän jännittää, mutta edessä on pitkä ihana kesä vailla velvollisuuksia, Laine sanoo.

Yle lähettää Suomen suven avauksen suorana nettilähetyksenä kello 18 alkaen. Tallenne on nähtävissä Yle Areenassa 30 päivän ajan.