Hovioikeus kovensi 16-vuotiaan tytön Keravalla raiskanneen ja tappaneen tuomiota – kolmikymppiselle miehelle elinkautinen murhasta

Teko oli hovioikeuden mukaan erityisen raaka ja julma. Miehen mukaan tapahtumat etenivät hallitsemattomasti, eikä tarkoituksena ollut tappaa tyttöä.

Lyhyet
Läheltä
Yle

Hovioikeus on koventanut 16-vuotiaan tytön raiskanneen ja tappaneen miehen tuomiota. Hovioikeuden mukaan Keravalla joulukuussa 2017 tapahtunut henkirikos oli murha.

Markus Kristian Kolehmainen, 33, tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Murhan lisäksi hänet tuomittiin törkeästä raiskauksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Rikokset tapahtuivat miehen asunnolla, missä mies kohdisti tyttöön seksuaalista väkivaltaa ja tappoi tämän teräaseella. Hovioikeuden mukaan teko oli erityisen raaka ja julma.

– Erityistä raakuutta ja julmuutta osoittavien seikkojen lisäksi otettava huomioon, että Kolehmainen on kohdistanut teon häntä lähtökohtaisesti ruumiillisilta voimiltaan huomattavasti heikompaan 16-vuotiaaseen asianomistajaan ja että Kolehmainen on ennen surmaamista tehnyt asianomistajalle myös seksuaalista väkivaltaa, hovioikeus toteaa.

Tytön raiskaamisen ja tappamisen jälkeen Kolehmainen oli oikeuden mukaan käsitellyt ruumista ja vienyt sen ulos. Ruumis löytyi esitutkinnassa miehen kotitalon pihalta.

Hovioikeus korotti myös Kolehmaiselle maksettavaksi määrättyä korvaussummaa. Hänet määrättiin maksamaan uhrin omaisille yhteensä 36 000 euroa.

Käräjäoikeus oli aiemmin katsonut, että henkirikos oli tappo. Käräjillä Kolehmainen oli tuomittu 12 ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Miehen mukaan tapahtumat etenivät hallitsemattomasti

Kolehmaisen mukaan hänen tarkoituksensa ei ollut tappaa tyttöä.

- Kolehmainen oli käynyt asianomistajan kimppuun yhtäkkisenä tarkoituksenaan raiskata tämä, hän totesi hovissa antamassaan vastauksessa.

Mies puolustautui myös sanomalla, että tapahtumat etenivät suunnittelematta ja hallitsemattomasti ja että hän löi tyttöä veitsellä vain kolme kertaa.

Puolustus katsoi myös, että mies pitäisi tuomita elinkautisen sijasta määräaikaiseen vankeusrangaistukseen, sillä tämä oli pyrkinyt edistämään rikoksen tutkintaa.

Hovioikeus katsoi, ettei miehen kertomuksilla ollut merkitystä ja että henkirikos olisi tullut selvitetyksi myös ilman niitä.