Isis-leirin naiset Ylelle: Kaksi suomalaista miestä on Isis-vankeina Syyriassa, toinen matkusti maahan teini-iässä perheensä kanssa

Ylen haastattelemien naisten mukaan nuorempi miehistä vangittiin 17-vuotiaana.

Isis
ISIS-leiriltä Syyriassa suomalaisnaisia.
Yle vieraili ensimmäisenä suomalaismediana al-Holin Isis-leirillä Syyriassa. Leirin suomalaisnaiset kertoivat kahdesta vankilassa olevasta suomalaismiehestä. Yle

Ylen Syyriassa haastattelemat suomalaisnaiset kertoivat kahdesta vankilassa olevasta suomalaismiehestä.

Juuri al-Holin Isis-leiriltä palannut Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen haastatteli leirillä viittä suomalaisnaista.

Yksi naisista kertoi vankilassa olevasta veljestään.

– Tiedän, että veljeni on vankilassa, mutta en tiedä missä. Olen yrittänyt ottaa selvää, mutta en tiedä missä hän on, mustaan kaapuun pukeutunut nainen sanoi.

Toinen naisista, Sanna, kertoi, että vankilassa on myös nuorempi mies.

– Kurdit hyökkäsivät yhteen taloon ja nappasivat pojan. Poika on edelleen vankilassa. Hän oli 17-vuotias, kun hänet napattiin. Hän ei ollut taistelussa, vaan kotonaan, kun he hyökkäsivät sisään ja ottivat hänet vangiksi.

Vuosi sitten vangittu nuorempi mies on Sannan mukaan nyt 18-vuotias.

– Haastattelemani naisen veli on todennäköisesti mennyt Syyriaan itsenäisesti ja vapaaehtoisesti, mutta Ylen saamien tietojen mukaan toinen nyt 18-vuotias mies saapui Syyriaan vanhempiensa mukaan 13-14-vuotiaana, Antti Kuronen kertoo.

Yle pääsi raportoimaan Isis-leiriltä ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaismediana.

Suojelupoliisi kommentoi, että sen tiedossa on, että alueella on vangittuna muutamia Suomesta lähteneitä henkilöitä.

Suojelupoliisi ei kommentoi tarkemmin vangittujen määrää tai tilannetta.

Al-Holin pakolaisleiri
Al-Holin leirillä Syyriassa on muun muassa Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.Antti Kuronen / Yle

Vankiloiden olosuhteista tiedetään vähän

Isisin alueelta vangitut ulkomaalaiset miehet ovat tarkoin vartioiduissa salaisissa vankiloissa. Vankiloissa arvioidaan olevan ainakin tuhat ulkomaalaista.

Vankiloiden olosuhteista ei tiedetä paljoakaan. Jotain käsitystä asiasta saa Kurosen puolitoista vuotta sitten tekemästä haastattelusta. Kuronen tapasi tuolloin eurooppalaisen Isis-vangin turvallisuuspalvelun talossa tehdessään dokumenttia Raqqasta.

– Mies tuotiin huppu päässä ja kettingeissä jostain kauempaa vankilasta. Hänet laitettiin tuoliin eteeni istumaan ennen kuin huppu otettiin pois. Se on ihan jotain muuta kuin leiri, jossa haastattelemani naiset ovat, Kuronen kuvailee.

– Mies kertoi, että vankiloissa on eräänlainen mini-kalifaatti eli ihmisiä on varmaankin kaikista Euroopan maista, entisen Neuvostoliiton alueelta, Pohjois-Afrikasta ja muualta.

Näkymä al-Holin leiristä 23. toukokuuta.
Näkymä al-Holin leiristä 23. toukokuuta.Antti Kuronen / Yle

Ulkomaalaisia vastaan ei vielä oikeudenkäyntejä

Ulkomaalaisia vankeja vastaan ei toistaiseksi ole Syyriassa käynnissä oikeudenkäyntejä. Syyrian kurdien paikallishallinto haluaisi lähettää vangit kotimaihinsa.

Alueella on menossa oikeudenkäyntejä, joissa tuomitaan syyrialaisia. Suuri joukko syyttömiksi todettuja paikallisia on myös vapautettu.

Kurdihallinto haluaisi perustaa alueelle kansainvälisen tuomioistuimen, jossa heitä voitaisiin tuomita.

– Kurdien näkökulma on se, että nämä ihmiset ovat tulleet Euroopasta ja muualta terrorisoimaan aluetta. Ja kun sota on ohi, joutuvat kurdit huolehtimaan näistä ihmisistä, Antti Kuronen toteaa.

Irak on tarjoutunut järjestämään oikeudenkäynnin kaikille kurdien SDF-joukkojen Syyriassa vangitsemille (siirryt toiseen palveluun) ulkomaalaisille.

Neljä Isisiin kuulunutta ranskalaista miestä tuomittiin Irakissa kuolemantuomioihin sunnuntaina. Yhdysvaltain tukemat joukot olivat alun perin vanginneet miehet Syyrian puolella.

Tiistaina Irakissa tuomittiin kaksi ranskalaista Isis-vankia lisää kuolemantuomioihin.

Isis-leirillä olevien naisten ja lasten kohtaloa pohditaan illan A-studiossa Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 21. Vieraina sisäministeri Kai Mykkänen (kok.), Turun yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen, Pelastakaa Lapset ry:n kotimaan ohjelman johtaja Riitta Hyytinen ja Ylen toimittaja Antti Kuronen. Juontajana Heli Suominen. #yleastudio

Lisää aiheesta:

Suomalaiset Isis-naiset kertovat poikkeuksellisessa haastattelussa elämästään Syyriassa: "Lapset ovat kaikki, mitä minulla on"

Suomalaisäidit haluavat pois vaarallisesta ja likaisesta Isis-leiristä – Lapsia on kuollut vaikeissa oloissa

Ylen Ulkolinja tapasi Isis-vangin Syyriassa – "Näin myös suomalaisia Isisin riveissä Raqqassa"

klo 15.16: Täydennetty suojelupoliisin kommentti