Poliisi pyytää: Vanhemmat, vastatkaa viikonloppuna puhelimeen – Moni nuori kokeilee alkoholia ensimmäisen kerran koulun päättäjäisiä juhliessaan

Puhelimessa voi olla päivystävä nuorisotyöntekijä tai poliisi.

nuoret
Koulujen päättymistä ja kesäloman alkamista juhlittiin Helsingissä rauhallisesti aurinkoisessa ja lämpimässä säässä.
Viime vuonna koulujen päättymistä ja kesäloman alkamista juhlittiin Helsingissä rauhallisesti aurinkoisessa ja lämpimässä säässä 2. kesäkuuta.Aku Häyrynen / Lehtikuva

Poliisi pyytää kouluvuoden päättymistä juhlivien lasten ja nuorten vanhempia pitämään puhelimet päällä tulevana viikonloppuna. Erityisen lähellä puhelin kannattaa pitää juhlapäivänä lauantaina.

Lisäksi Poliisihallitus toivoo vanhempien vastaavan tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin, sillä soittaja saattaa olla poliisi tai päivystävä nuorisotyöntekijä.

Poliisi valvoo lasten ja nuorten juhlintaa tehostetusti koko maassa.

Aiempina vuosina on huomattu, että monet lapset ja nuoret käyttävät alkoholia päättäjäisviikonloppuna ensimmäisiä kertoja elämässään. Kun alkoholin vaikutuksia ei osata ennakoida, alkoholimyrkytyksen riski kasvaa.

– Päihtyneellä lapsella tai nuorella myös riski rikoksen uhriksi joutumiselle sekä erilaisille humalavahingoille kasvaa, poliisitarkastaja Ari Järvenpää muistuttaa Poliisihallituksen tiedotteessa.

Poliisi opastaa vanhempia ehkäisemään ongelmia ennalta sopimalla juhlimiseen pelisäännöt yhdessä lapsen kanssa sekä olemalla yhteydessä lapseen juhlaillan aikana.

Poliisi on järjestänyt juhlaviikonlopun tehovalvontaa vuodesta 2010 lähtien. Lastensuojeluilmoituksia on tehty joka vuosi 700–1 200, ja poliisi on ottanut haltuunsa noin 2 000–2 500 litraa alkoholijuomia.

Järvenpään mukaan sekä alkoholin hallussapitorikkomusten että lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut viime vuosina.