Kummola, Lyly ja Tampereen muu ylin johto saavat kritiikkiä rikosepäilyn pimittämisestä – ”Ei tästä kukaan saa tyylipisteitä"

Valtuustoryhmän puheenjohtajat toivovat, että asia käsitellään kunnolla kaupungin sisällä.

poliisitutkinta
Atanas Aleksovski ja Lauri Lyly Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.6.2017.
Arkistokuva. Atanas Aleksovskin (vas.) rikostuomio on laittanut pormestari Lauri Lylyn vaikeaan asemaan. Heli Mansikka / Yle

Ylimmän johdon toiminta herättää arvostelua Tampereella. Valtuustoryhmän puheenjohtajat eivät ole tyytyväisiä siihen, miten Tampereen johto on toiminut keskeisen kuntapoliitikon Atanas Aleksovskin (sd.) rikosepäilyn yhteydessä. Valtuustoryhmien puheenjohtajat kaipaavat lisätietoja ja asian perusteellista käsittelyä.

Yle kertoi viime viikolla, että Tampereen ylin johto oli saanut poliisilta tiedon Aleksovskin rikosepäilystä ennen kuin hänet valittiin pysäköintifirma Finnparkin hallitukseen toukokuussa 2018. Asia paljastuu kaupungin sisäisestä tarkastuksesta ja poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Tampereen kaupungin oma konserniohje kieltää esittämästä hallitustehtäviin henkilöitä, jotka ovat epäiltynä rikoksesta. Tästä huolimatta Aleksovski tuli valituksi pysäköintifirman hallituksen puheenjohtajaksi.

Tampereen ylin johto oli saanut tietää rikosepäilyistä poliisilta, vaikka se antoi ymmärtää, ettei tiennyt asiasta.

Poliisilta saatu tieto meni muun muassa konsernijohtaja Juha Yli-Rajalalle, pormestari Lauri Lylylle ja konsernijaoston puheenjohtajalle Kalervo Kummolalle. Tampereen kaupungin tarkastustoimikunta pyytää heiltä selvitystä asiasta. Tarkastustoimikunnan tehtäviin kuuluu muun muassa kaupunkikonsernin hyvän johtamis- ja hallintotavan valvonta. Lyly on itse tarkastustoimikunnan puheenjohtaja ja Kummola sen jäsen.

Aleksovskin rikosepäily liittyi Tampereen Kotilinnasäätiön ja kaupungin väliseen monimutkaiseen tonttikiistaan. Aleksovski on Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja.

Rakennustyömaa Muotialantie 36
Tästä tontista alkanut oikeusjuttu on kestänyt Tampereella pitkään. Marko Melto / Yle

Säätiö myi Tampereen Muotialantiellä sijaitsevan tontin vuokraoikeuden rakennusyhtiölle ilman kaupungin lupaa. Vuoden 2018 alussa poliisi alkoi tutkia tapausta ja epäili Aleksovskia rikoksesta.

Lopulta Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Aleksovskin luottamusaseman väärinkäytöstä seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon. Aleksovski on valittanut tuomiosta.

"Ei voi hyväksyä"

Yle kysyi asiaan kantaa valtuustoryhmien puheenjohtajilta. Vasemmistoliiton Mikko Aaltonen pitää johdon toimintaa tuomittavana.

– Konserniohjeen vastaista toimintaa ei voi hyväksyä ja asian vakavuutta lisää se, että ohjeen vastainen toiminta oli täysin tietoista, Aaltonen sanoo.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Jaakko Stenhäll pitää erikoisena, että poliisilta saaduista tiedoista ei kerrottu konsernijaoston jäsenille viipymättä.

– Mikäli hyvän hallinnon ja johtosäännön periaatteista on merkittävässä päätöksenteon hetkessä tietoisesti poikettu, herättää se kysymyksiä siitä, onko tämä ollut toimintatapana myös muulloin. Asia tulee selvittää, jotta luottamus hyvään hallintoon ja konsernijaoston johtoon voi palautua, Stenhäll sanoo.

Perussuomalaisten mukaan on hyvä, että asia tutkitaan.

– Ei tästä kukaan saa tyylipisteitä, mutta tulee ottaa huomioon, että tilanne oli sekasortoinen. Ehkä jälkikäteen ajatellen paras mahdollinen lopputulos olisi saatu siirtämällä nimitystä, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kaleva (ps.).

Kaleva kaipaa tarkennusta kaupungin ohjeisiin. Hänen mukaansa on puhuttu esimerkiksi siitä, että vasta nostetulla syytteellä tai tuomiolla olisi vaikutusta nimityksiin ja tehtävän hoitamiseen.

Vaihtoehto Tampere -valtuustoryhmän puheenjohtaja Aarne Raevaara sanoo, että kaikki hyötyisivät lain ja ohjeiden noudattamisesta.

– Nyt näin ei ole tapahtunut. On luotava ohjeiden noudattamista valvova ja arvioiva menettely, joka nostaa väärinkäytökset julkisuuteen eli ehkäisee ennalta nyt nähdyn kaltaiset toimintatavat, Raevaara sanoo.

"Tilanne herättää kysymyksiä"

Osa valtuustoryhmien puheenjohtajista kaipaa lisätietoja ja asian käsittelyä muuallakin kuin tarkastustoimikunnassa.

– Asia ja perusteet on luonnollisesti syytä läpikäydä kattavasti kaupunginhallituksessa, kun nyt monet päätöksentekijät saattavat olla pitkälle mediatietojen varassa, sanoo kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi.

– Kokonaisuuteen olisi hyvä saada lisäselvitystä. Tätä tarkastustoimikunta on pyytänytkin. Tilanne herättää kysymyksiä, sanoo SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmi.

Salmi on nykyään myös tarkastustoimikunnan jäsen, koska on kaupunginhallituksen 3. varapuheenjohtaja.

– On selvää, että Lyly ja Kummola eivät voi olla käsittelemässä tarkastustoimikunnassa asiaa, jossa ovat itse osallisia, Salmi sanoo.

Myös vasemmistoliiton Aaltosen mukaan asiaa on käsiteltävä vähintään kaupunginhallituksessa.

– Hallituksen on pohdittava, miten tämä vaikuttaa konserniohjetta rikkoneiden henkilöiden tehtävien hoitamiseen, Aaltonen sanoo.

Vihreiden Stenhäll harkitsisi asian käsittelyä kaupunginvaltuustossa.

– Koko kaupunkimme uskottavuuden ja demokraattisen järjestelmän luotettavuuden varmistamiseksi on varmistettava, että samankaltaiseen tilanteeseen ei uudelleen ajauduta. Tilanne on otettava yhdessä haltuun, Stenhäll sanoo.

Lyly vetosi poliisitutkinnan turvaamiseen

Tonttijärjestelyn aikaan Aleksovski oli myös muun muassa Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja ja SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Huhtikuussa 2018 Tampereen virkamiehet tiedustelivat Aleksovskilta mahdollisesta rikosepäilystä. He halusivat selvittää asian ennen Aleksovskin mahdollista nimittämistä kaupungin omistaman pysäköintiyhtiön Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi. Aleksovski antoi ymmärtää, ettei ole rikoksesta epäiltynä.

Kolme päivää myöhemmin Tampereen johto sai kuitenkin poliisilta tietää, että Aleksovski on epäilty. Tästä huolimatta Aleksovski tuli valituksi Finnparkin hallitukseen.

Pormestari Lauri Lyly perusteli tiedon panttaamista muun muassa sillä, että poliisitutkintaa ei haluttu vaarantaa ja sillä, että Aleksovski ilmoitti toistuvasti, että rikostutkinta olisi hänen osaltaan pian pois päiväjärjestyksestä. Muut arvostellut eivät halunneet asian tullessa ilmi kommentoida.

Aleksovskin mielestä hän piti kaupungin muun johdon ajan tasalla rikostutkinnasta niin hyvin kuin se oli mahdollista. Aleksovski vetoaa tarkoittaneensa rikostutkinnan keskeyttämisellä virkavelvollisuuden rikkomista koskevaa tutkintaa.

Korjattu 29.5.2019 klo 9.25: Kotilinnasäätiö myi rakennusyhtiölle tontin vuokraoikeuden.

Lue lisää:

Tampereen johto tiesi demarivaikuttajan rikosepäilystä ja rikkoi kaupungin ohjeita – myös Kummolan ja Lylyn pitää antaa selvitys tekemisistään

Syyttäjä ei nosta syytettä Atanas Aleksovskia vastaan Finnparkin osalta

Tampereella keskeinen poliitikko sai tuomion: Saa todennäköisesti pitää työnsä toistaiseksi