Hyppää sisältöön

Ovatko biomuovipussit sittenkään ympäristöystävällisiä? Tuore tutkimus nostaa esiin ongelmia

Italialaisen Pisan yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että biopusseista liukenee maaperään haitallisia kemikaaleja.

Biohajoava muovikassi Carrefour-kaupassa Italiassa. Kuva: Tonino Di Marco / EPA

Biohajoavien muovipussien käyttö ei ole niin ympäristöystävällistä kuin aiemmin on uskottu.

Tuoreen tutkimuksen mukaan biohajoavilla muovipusseilla saattaa lisäksi olla haittavaikutuksia kasvien kasvuun.

Italialaisen Pisan yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että luontoon päätyvistä biohajoavista muovipusseista jää maaperään kemikaaleja, jotka hidastavat tiettyjen taimien kehittymistä.

Tutkimus julkaistiin Ecological Indicator -tiedejulkaisun tuoreessa numerossa (siirryt toiseen palveluun).

Siinä tutkittiin sekä perinteisiä muovipusseja että biohajoavia muovipusseja.

Perinteiset muovipussit tehdään tiheästä polyeteenistä (hdpe) kun taas tutkimuksessa mukana olleet biohajavat muovipussit on valmistettu italialaisen Novamont-yrityksen kehittämästä Mater-bi -polymeeristä (siirryt toiseen palveluun), joka koostuu pääasiassa maissitärkkelyksestä ja kasviöljystä.

Molemmista muovipussityypistä liukeni maaperään kemikaaleja, kun muovipussit altistuivat ulkoilmalle ja sateelle.

Mater-bistä valmistettuja biohajoavia muovipusseja käyttää Suomessa muun muassa S-ryhmä.

Biohajoavat muovipussit olisi tärkeää hajoittaa jätteenkäsittelyssä

Pisan yliopiston tutkimusryhmässä mukana ollut dosentti Claudio Lardicci muistuttaa, ettei biohajoviakaan muovipusseja pitäisi heittää suoraan luontoon.

– Jo pieni sade voi saada aikaan fytotoksisten, eli kasveille tauteja aiheuttavien tai niiden kasvua haittaavien kemikaalien päätymisen muovipusseista maaperään, hän kertoo italialaisen Ansa-uutistoimiston haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Mater-bi -materiaalista valmistettu biohajoava muovipussi. Kuva: AOP

Tästä syystä on Lardiccin mukaan ensisijaisen tärkeää, että myös biohajoavien muovipussien hävittäminen hoidetaan osana jätehuoltoa.

Biohajoavia muovipusseja valmistava Novamont kritisoi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) tutkimustuloksia. Sen mukaan tutkimuksen metodologiassa on vakavia puutteita.

Novamontin mukaan tutkimuksen tulokset ovat yksittäistapaus, koska muovipusseja ei ole verrattu tieteellisen käytännön mukaisesti verrokkiaineisiin. Tuloksia ei Novamontin mukaan voida yleistää koskemaan kaikkia biohajoavia muovipusseja, jotka päätyvät luontoon.

Biomuovikassit hajoavat odotettua hitaammin ja haittaavat jätteenkäsittelyä

Biomuovikassien suosio maailmalla on noussut sen myötä kun tietoisuus perinteisten muovikassien ympäristövaikutuksista on lisääntynyt.

Monet maat ovat esimerkiksi kieltäneet muovikassit kokonaan.

Biomuovikassit eivät kuitenkaan ole ympäristövaikutuksiltaan ongelmattomia.

Viime vuonna julkaistussa mielipidekirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun)From Waste to Taste -yhdistyksen hankejohtaja Johanna Kohvakka ja Turun ammattikorkeakoulun materiaalitekniikan yliopettaja Liisa Lehtinen jopa vaativat biohajoavan muovin kuluttajakäytön kieltämistä.

Heidän mukaansa biomuovien tuottamiseen muun muassa kuluu runsaasti energiaa, ja niiden tuotannolla on muitakin haitallisia ympäristövaikutuksia.

Brittäläisen Bathin yliopiston tutkijan Isabel Thomlinsonin mukaan biohajoavat muovipussit ovat kuitenkin tavallisia muovipusseja ympäristöystävällisempiä.

Thomlinson muistuttaa (siirryt toiseen palveluun) italialaistutkijoiden lailla, että biohajoavan muovin paikka ei kuitenkaan ole luonnossa. Hajotakseen se vaatii yli 60 asteen lämpötilan.

Kohvakka kiistää Thomlinsonin väitteen. Hän viittaa tanskalaistutkimukseen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan biohajoavia kasseja tulisi käyttää jopa 40 kertaa, jotta niiden ympäristövaikutukset olisivat samalla tasolla kuin tavallisella muovikassilla.

3.6.2019 Lisätty Kohvakan tarkennus ja linkki tanskalaistutkimukseen

Lue myös:

.
.