1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Israelin hallitusneuvottelut takkuavat – Netanjahun haave maan pitkäaikaisimmasta pääministeristä romuttumassa

Israelin hallitusneuvottelut menivät takalukkoon. Avainta saatetaan etsiä uusintavaaleista syksyllä.

Israel
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu lehdistötilaisuudessa 27. toukokuuta.
Pääministeri Benjamin Netanjahu tahtoisi Israelin pitkäaikaisimmaksi pääministeriksi. Abir Sultan / EPA

Hallituksen muodostaminen on mutkistunut Israelissa. Vanhan hallituksen pääministerillä Benjamin Netanjahulla on keskiviikkoiltaan saakka aikaa saada hallitusneuvottelut päätökseen, mutta sopua ei näytä syntyvän.

Israel on sen sijaan ajautumassa uusiin vaaleihin syyskuussa.

Israelin parlamentti, knesset, äänesti maanantaina alustavasti itsensä hajottamisesta. Ellei tuuli oikeistolaisen Likud-puolueen johtajan Netanjahun vetämissä hallitusneuvotteluissa käänny, knesset äänestää hajottamisestaan vielä kolmesti ja aukaisee tien uusiin vaaleihin.

Tilanne on Israelinkin mittapuulla poikkeuksellinen. Parlamenttivaalit pidettiin huhtikuun alussa, eikä hallituksen muodostaminen ole aiemmin ollut näin vaikeaa.

Lieberman kuninkaantekijänä

Netanjahun on keskiviikon aikana mentävä presidentti Reuven Rivlinin pakeille ilmoittamaan hallituksen syntymisestä. Synnytystuskat ovat suuret, sillä Netanjahu tarvitsee knessetin oikeistopuolueiden tuen.

Ääriortodoksiset juutalaispuolueet vaikuttaisivat olevan tulossa mukaan Netanjahun rinnalle, mutta kantona kaskessa on Avigdor Lieberman ja hänen Israel Beiteinu -puolueensa.

Lieberman vaatii ortodoksijuutalaisten puolueita hyväksymään lakiesityksen, jonka mukaan myös nuoret ortodoksijuutalaismiehet kävisivät armeijan samalla tavalla kuin muutkin miehet.

– On kyse periaatteesta, Avigdor Lieberman sanoo.

Liebermanin taipumattomuus armeijakysymyksessä näyttää jumittavan hallitusneuvottelut.

Vanhat velat maksussa

Entisen puolustusministerin Liebermanin puolueella on viisi kansanedustajaa. Ilman niiden tukea Netanjahu ei saa enemmistöä parlamenttiin.

Lieberman riitaantui Netanjahun kanssa viime syksynä ja erosi hallituksesta. Lieberman olisi halunnut kovempia otteita Gazaa hallitsevaa Hamasia vastaan. Netanjahun Likud-puolue pitää Liebermanin hallitusvenkoilua pitkitettynä kostona viime syksyltä.

Lieberman puolestaan sanoo toimivansa varusmiespalveluksen kohdalla vain ideologiansa mukaisesti. Lisäksi hän piikittelee Netanjahua ja sanoo, että Netanjahun kyvyttömyys muodostaa halllitus on "valtava ja ennennäkemätön epäonnistuminen".

Eittämättä Liebermania ajaa myös se yksityiskohta, että torpatessaan Netanjahun viidennen hallituksen hän samalla estää Netanjahun tulemisen Israelin pitkäaikaisemmaksi pääministeriksi. Tuo rajapyykki odottaisi Netanjahua heinäkuussa, jos hän saisi hallituksen kasaan.

Korruptiosyyte uhkaa Netanjahua

Mielenosoittajat protestoivat Benjamin Netanjahun toimia  Tel Avivissa 18. toukokuuta.
Takkuileva hallituksen muodostaminen ei ole Netanjahun ainoa piina. Häntä vastaan saatetaan nostaa korruptiosyytteitä, joista myös kansa on ollut raivoissaan.Jim Hollander / EPA

Benjamin Netanjahun halu päästä historian kirjoihin voi lopulta toteutua aivan toista kautta.

Häntä vastaan saatetaan nostaa syyte korruptiosta ja lahjonnasta. Netanjahun epäilleen saaneen lahjoja rikkailta liikemiehiltä ja yrittäneen ohjailla mediaa niin, että jutut hänestä olisivat myötäsukaisia.

Netanjahu on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään laittomaan. Yleinen syyttäjä pohtii jutun nostamista vielä syksyn aikana.

Mediassa on arvuuteltu, että Netanjahu yrittäisi uudessa parlamentissa saada läpi lakipakettia, joka takaisi hänelle koskemattomuuden näiden syytteiden osalta. Siksikin Netanjahun halu saada hallitus kasaan on ilmeisen suuri.

Vähemmistöhallitus ei Netanjahua innosta

Keskiviikkoilta näyttää, kuinka lukossa hallitusneuvottelut ovat. Presidentti Reuven Rivlin voi antaa Netanjahulla vielä kahden viikon lisäajan. Presidentti saattaa myös siirtää hallituksen muodostamisen jollekin toiselle henkilölle.

Huhtikuun parlamenttivaaleissa uusi Sininen ja valkoinen -puolue sai johtajansa Benny Gantzin johdolla yhtä paljon paikkoja kuin Netanjahun Likud. Molemmat puolueet ylsivät 35 edustajaan 120-paikkaisessa knessetissä.

Yksi mahdollisuus on Benjamin Netanjahun muodostama vähemmistöhallitus. Hänen arvioidaan kuitenkin tahtovan mieluummin uudet vaalit kuin heikon vähemmistöhallituksen.

– Uudet vaalit olisivat tarpeettomat ja kalliit. Ne vain havaannuttaisivat maan uudestaan puoleksi vuodeksi, Netanjahu arvioi maanantai-iltana Israelin televisiossa.

Piinallista Netanjahun kannalta on tietysti sekin, että vaalikampanjaa pitäisi taas käydä korruptiosyytteiden varjossa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi