1. yle.fi
  2. Uutiset

Loiste kuvaa sähköverkkoaan droonilla pitkin Kainuuta

Ristijärvellä, Paltamossa ja Pyhännällä voi bongata tällä viikolla ilmassa kauko-ohjattavan pienoiskopterin eli droonin.

sähköverkot
Loiste Sähköverkon dronessa on laserkeilain ja kamera.
Drooniin kiinnitetään laserkeilain ja kamera, jotka keräävät lennon aikana tietoja maastosta.Loiste Sähköverkko Oy

Loiste Sähköverkko Oy tekee tällä viikolla Ristijärven, Paltamon ja Pyhännän alueella drooni-lentoja. Tarkoituksena on selvittää, voiko yhtiö hyödyntää drooneja toiminnassaan. Drooneja kokeillaan Kainuussa nyt ensimmäistä kertaa.

– Drooneja on hyödynnetty jo muualla Suomessa ja nyt myös me haluamme testata, voisiko niistä olla hyötyä meidän tarkoituksiin, Loiste Sähköverkko Oy:n suunnittelupäällikkö Jenni Martiskainen kertoo.

Drooniin kiinnitetään kamera ja laserkeilain, jotka keräävät lennon aikana tietoja maastosta. Kerätyn datan avulla voidaan tehdä tietokonemallinnuksia, joita käytetään suunnittelun tukena, kunnossapitotöissä ja vian etsinnässä.

– Tarkoitus on tehdä omaa toimintaa ketterämmäksi. Jos esimerkiksi joku alue on pitkän taipaleen päässä, sinne voi päästä helpommin droonilla.

Loisteen verkostohankkeet ovat siirtymässä taajamista haja-asutusalueille ja droonikuvaukset auttaisivat suunnitteluprosessissa. Kesän aikana kerättyä aineistoa voitaisiin käyttää talven aikana suunnittelussa.

– Tämä jakaisi työkuormaa kiireisiltä kesäkuukausilta myös talvikuukausille, Martiskainen sanoo.

Yksittäiset lennot kestävät 5–20 minuuttia, mutta kuvauksia tehdään viikon aikana useita. Jos rankkasateet viivästyttävät lentoja, voi drooneja näkyä pörräämässä Kainuun taivaalla vielä alkuviikolla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi