1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiivettiinkö Mantalle MM-humussa viimeisen kerran? Apulaispormestari vaatii juhlinnalle uutta paikkaa

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar muistuttaa 111-vuotiaan Havis Amandan patsaan olevan hauras.

Havis Amanda
Suomalaiset juhlivat Havis Amandalla Helsingissä Suomen jääkiekon  maailmanmestaruutta.
Suomalaiset juhlivat Havis Amandalla Helsingissä Suomen jääkiekon maailmanmestaruutta.Tuomo Björksten / Yle

Mantan tilalle olisi löydettävä uusi juhlapaikka, toteaa Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialasta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) Twitterissä.

Razmyar muistuttaa twiitissään, että 111-vuotias Havis Amandan patsas on hauras. Tämän vuoksi vaarassa ovat niin patsas kuin juhlijatkin.

Viimeksi Manta oli juhlinnan keskipisteenä, kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden sunnuntai-iltana. Patsaan ympärille kerääntyi tuhansia juhlijoita, joista osa ei tyytynyt kylpemään suihkulähteessä, vaan kiipesi Mantan jalustalle.

Apulaispormestari Razmyar toivookin, että seuraavaa kultajuhlaa varten löytyisi uusi juhlapaikka.

Apulaispormestari Razmyar toteaa Ylelle, ettei hänellä ole suoraa vastausta siihen, mikä voisi olla toinen paikka juhlinnalle. Hän arvioi, että jonkinlainen vesielementti juhlapaikkaan varmaan pitäisi kuulua.

– Meidän täytyy miettiä tätä luovasti. Kaupungissa on kyllä tilaa kansanjuhlille.

Apulaispormestari kertoo huolestuneensa sekä juhlijoista ja patsaasta näkemiensä kuvien ja videoiden perusteella. Razmyarin mukaan patsas on hyvin ontto ja sen pronssipinta ohut. Myös suihkulähde on huonossa kunnossa.

– Patsaan ja suihkulähteen kunto ei millään tavalla voi kestää tällaisia kymmenien, satojen ja tuhansien juhlijoiden määrää. Se aiheuttaa vaaratilanteita myös juhlijoille.

Kansa juhlii Helsingissä Havis Amandan patsaalla jääkiekon maailmanmestaruutta 27.5.2019.
MM-kultaa juhlineet kiipesivät maanantain vastaisena yönä Mantan jalustalle.Tuomo Björksten/Yle

Apulaispormestari huomauttaa, ettei patsaan päälle kiivetä vappunakaan, jolloin Mantan ympärille kerääntyy tuhansia juhlijoita. Havis Amanda patsas pestään ja lakitetaan vappuna nosturista käsin.

Razmyar kuitenkin myöntää, että spontaaniin kansanjuhlaan varautuminen on erilaista kuin vapun juhlintaan varautuminen.

– Kansanjuhlien aikana on aina toimittu näin ja se on intuitio, joka saa ihmiset magneetin vetovoimalla sinne paikan päälle, Razmyar kuvailee.

Razmyar myös korostaa, ettei halua kieltää juhlimista ja ilonpitoa, joiden kuuluukin näkyä kaupunkikuvassa.

– Tarkoitus ei ole lieventää juhlimista, mutta jokainen ymmärtää, että juhlimisessakin on raja, ja sen täytyy olla turvallista ja järkevää.

Juhlinnasta patsaalla keskustellaan poliisin kanssa

Apulaispormestari arvioi, että Mantalla juhlimisesta käydään keskustelua Helsingin kaupungin viestinnän ja Helsingin poliisin kanssa.

Hänen mielestään juuri nyt on hyvä hetki keskustella asiasta ja varautua siihen, että Suomi saattaa voittaa jääkiekon MM-kultaa vaikka jo ensi vuonna. Razmyar sanoo olevansa vakuuttunut siitä, että pelkkä tiedotus asiasta saattaa riittää.

– Ihmiset ymmärtävät sen, kuinka herkkä ja arvokas patsas ja suihkulähde meillä on.

Hän kuitenkin toivoo, että tarpeen mukaan poliisi ottaa tulevaisuudessa vahvemman roolin, jos juhlijat kiipeävät patsaan päälle.

– Ei tällä hetkellä varmaan sakkoja anneta siitä, että on Mantan päällä. Kyse on nimenomaan siitä kehotuksesta, että taataan kaikkien turvallisuus.

Opiskelijat pesevät Hamis Amandan patsasta Helsingissä.
Vappuisin ylioppilaskunnat pesevät ja lakittavat Havis Amandan nosturista käsin.

Apulaispormestarin ehdotus synnytti tiistaina Twitterissä vilkkaan keskustelun.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri ehdotti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) alkuperäisen Mantan patsaan korvaamista kulutusta kestävällä kopiolla. Alkuperäisen Havis Amanda -patsaan hän siirtäisi museoon.

Helsingin lisäksi myös ainakin Tampereella jääkiekon MM-kullan juhlinta on herättänyt keskustelua patsaiden ja suihkulähteiden kunnosta ja turvallisuudesta. Tampereen Keskustorin suihkulähteen yläosasta katosi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä juhlinnan tuoksinassa tuhansien eurojen arvoinen osa.

Aiheesta voi keskustella 28.5.2019 kello 21.00 asti.

Lue myös:

Tampere etsii Keskustorin suihkulähteestä kiekkojuhlissa kadonnutta tuhansien eurojen arvoista palaa: "Jos sen palauttaa, ei seuraa mitään"

Katso video kultajuhlista Helsingin Kauppatorilta: vaatteet pois ja suihkulähteeseen

Lue seuraavaksi