Hyppää sisältöön

Viinarallin pelko kasvoi, kun Viro ilmoitti alkoholiveron laskusta – tutkija pistää jäitä hattuun

Matkustajatuonti kohosi viime vuonna, mutta on edelleen selvästi pitkän ajan keskiarvon alapuolella.

Tämä on yhä harvinaisempi näky Suomen satamissa. Viron hinnankorotusten lisäksi vaikuttanee se, että Suomen ruokakaupoista on vuoden ajan saanut aiempaa voimakkaampia juomia. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Viro aikoo laskea alkoholin veroa 25 prosenttia heinäkuun alussa. Veronalennuksella halutaan hillitä etenkin Etelä-Virossa lisääntynyttä alkoholin tuontia Latviasta.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan tilanteeseen tulisi reagoida myös Suomessa. Muutoin alkoholiverotuotot uhkaavat karata Suomesta, kun taas alkoholihaitat eivät karkaa minnekään.

– Viro menetti alkoholiverotuloistaan kolmanneksen viime vuonna, pääasiassa Latvialle. Kyllähän tässä on selkeä analogia Suomeen, jossa alkoholiveroa on nostettu kahtena peräkkäisenä vuonna, Luoto sanoo.

– Haittaveroja täytyy suhteuttaa siihen, mitä lähialueilla tapahtuu. Muuten yksityinen matkustajatuonti lähtee taas roimaan kasvuun, hän jatkaa.

Samoilla linjoilla on Panimoliitto, joka otti Viron alkoholiverolinjaan kantaa eilen ja suuntasi viestinsä hallitusneuvottelijoille.

– Veroja ei voida oluen osalta korottaa, jos haluamme hillitä tuonnin voimakkaampaa kasvua, Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo tiedotteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan matkustajatuonti kasvoi viime vuonna hiukan. Matkustajatuonti oli vuonna 2017 sataprosenttisena alkoholina mitattuna 6,9 miljoonaa litraa ja 7,1 miljoonaa litraa viime vuonna.

Keskimäärin matkustajatuonti on THL:n mukaan ollut 15 vuoden aikana noin 7,9 miljoonaa litraa. Nykyisin reilu puolet kaikesta tuontialkoholista tuodaan Suomeen Virosta.

Tutkija säilyttäisi maltin verolinjauksissa

THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson näkee tilastoista, että alkoholin hinnan ja tuonnin välillä on yhteys. Kun Viro esimerkiksi korotti oluen veroa 70 prosenttia heinäkuussa 2017, se näkyi selvästi laskevana matkustajatuontina.

Tämä ei kuitenkaan saa tutkijaa uskomaan, että suomalaiset ryntäisivät Viron viinakaupoille heti heinäkuun alussa, jolloin veroalen on määrä tulla voimaan.

– On selvästi nähtävissä, että alkoholin merkitys ulkomaanmatkailussa on laskenut viimeisen 15 vuoden aikana.

– Tämä on kuitenkin jatkuvaa tasapainoilua. Ei täällä kuitenkaan hamaan tappiin asti voida alkoholin verotusta nostaa ja kuvitella, ettei sillä ole vaikutusta matkustajatuontiin.

Noin viikko sitten uutisoitiin Tutkimus- ja Analysointikeskuksen (TAK) selvityksestä, jonka mukaan matkustajatuonti Virosta kasvoi alkuvuonna korotetun alkoholiveron vuoksi. Karlssonin mukaan THL:n selvitykset eivät tue TAK:n tulosta.

– Mitään tällaista ei näy meidän tutkimuksissa. Ne veronkorotukset olivat 2–4 prosentin luokkaa ja vaikutus alkoholin hintaan oli marginaalinen.

Karlsson sanoo, että matkustajatuonnin muutoksia on hankala ennakoida. Päätöksentekijän asemassa hän kuitenkin seuraisi tilannetta rauhassa.

– Meillä on vuosia tehty viikoittain 500 haastattelua, jossa kysytään suomalaisilta, kuinka paljon he ovat alkoholia tuoneet kotiin edellisen kahden viikon aikana. Aika nopeasti se siellä aikasarjoissa näkyy, jos matkustajatuonti alkaa lisääntyä.