Tietoa Kilpisjärven vesiongelmista viivellä Facebookista – vesihuollon tiedotus ontuu Enontekiöllä

Kunnan sivuilta puuttuu myös vesinäytetuloksia vuosien ajalta teknisen ongelman vuoksi. Lain mukaan ne on tiedotettava.

vesihuolto
Vesihana
Kilpisjärvellä vappuna alkanut vedenkeittokehotus päättyi viime lauantaina. Yle

Vesihuollon tiedottamisessa on havaittu puutteita Enontekiöllä.

Havainnon tekivät Kilpisjärven asukkaat lähes kuukauden kestäneen talousveden keittokehotuksen aikana. Tieto saattoi levitä kylän pinnassa tai Facebook-huhuina ennen kuin asioista tuli ympäristöviranomaisen tai kunnan tiedote.

– Koko prosessin aikana on tullut huonosti tietoa. Keittokehotuksen kumoamisesta kiersi ensin huhu Facebookissa. Joku sanoi, että siitä on lehdessä. Seuraavana päivänä tuli ympäristöviranomaiselta tiedote Facebook-sivuille, sanoo kilpisjärveläinen Elina Hutton.

Koliformisten bakteereiden ja e-kolibakteerin aiheuttamista vesiongelmista on ollut vähän myös norjan- ja englanninkielisiä tiedotteita, vaikka turisteja kulkee Kilpisjärvellä jatkuvasti.

Lisäksi kunnan verkkosivuilla ei ole ollut reiluun kolmeen vuoteen tietoa veden rutiininäytetuloksista. Vesihuoltolaki vaatisi kuitenkin tuloksista tiedottamisen. Enontekiön Vesihuollon mukaan kerran vuodessa otettavan näytteen tiedot on tarvittaessa saanut heiltä. Asia aiotaan korjata lähipäivinä.

– Olemme toimittaneet materiaalin, mutta teknisen ongelman vuoksi pdf-tiedostoja ei ole saatu näkymään, sanoo Enontekiön Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Lämsä.

Viivettä jopa kaksi päivää

Myös Kilpisjärven äskettäisessä vesiongelmassa tiedotus nimenomaan kunnan verkkosivuilla on ollut hidasta. Esimerkiksi lauantaisesta keittosuosituksen purkamisesta kerrottiin kunnan sivuilla kahden päivän viiveellä.

Enontekiön Vesihuolto Oy:stä vastataan, että tiedote laitettiin verkkoon ensimmäisenä mahdollisena arkipäivänä, sivujen päivittäjän ollessa töissä.

– Pyrimme kyllä julkaisemaan kaiken tiedon mahdollisimman nopeasti, Lämsä sanoo.

Vesiongelman aikana tiedotuksesta vastasi Enontekiön vesihuollon lisäksi Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuolto. Nopein julkinen tiedotuskanava on ollut asukkaiden mukaan Huttonin mainitsema Facebook, joka ei kuitenkaan tavoita kaikkia.

Myös paikalliset tiedotusvälineet kertoivat ongelmasta ja sen ratkaisusta. Kuitenkin esimerkiksi Yle Lapille tiedotteet tulivat muutaman kerran nopeimmin yksityishenkilöltä, eivät viranomaiselta.

Pilkkikisojen aikaan tieto vielä kulki

Elina Huttonin mukaan hän näki kylällä tiedotteita vain keittokehotuksen alkupäivinä. Tuolloin Kilpisjärvellä järjestettiin pilkkikisat. Muutaman kerran hän on lukenut asiasta lehdestä.

Hutton kaipaisi nyt myös lisätietoa siitä, miten bakteeriongelma lopulta hoidettiin.

– Kukaan ei ole kertonut, onko viat korjattu ja mitä on tehty. Kaikki perustuu siihen, mitä kylällä jutellaan, Elina Hutton pohtii.