Alaikäisten Whatsapp-ryhmässä levitettiin raakaa materiaalia – poliisi kumoaa ryhmään liittyviä huhuja

Ringissä on ollut kymmeniä lapsia ympäri Suomea.

WhatsApp
WhatsAppiin on tullut viesti.
Alaikäisten suosimassa ryhmässä jaetut kuvat ja videot on jaettu jo muualla internetissä julkaistuista lähteistä. Kuvituskuva.Jani Aarnio / Yle

Poliisi on paljastanut kymmenien alaikäisten lasten suosiman Whatsapp-ryhmän, jossa on levitetty seksuaalirikoksiin liittyviä kuvia sekä väkivaltakuvia.

Itä-Suomen poliisi ryhtyi tutkimaan sille huhtikuussa tulleen rikosilmoituksen perusteella.

Ryhmässä on jaettu muun muassa eläimeen kohdistuvaa pornomateriaalia sekä video seksiä harrastavista lapsista.

Poliisin mukaan asiaan on myös liittynyt huhuja, että kuvattavina olisi ollut useita itäsuomalaisia lapsia tai nuoria. Esitutkinnan selvitysten mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

– Ryhmässä jaetut kuvat ja videot on jaettu jo muualla internetissä julkaistuista lähteistä, kertoo jutun tutkinnanjohtaja rikoskomisario Tuomo Lepola poliisin tiedotteessa.

Ryhmässä kymmeniä nuoria ympäri Suomen

Juttua tutkittiin rikosnimikkeellä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito.

Tutkinnassa ei kuitenkaan rikoskomisario Tuomo Lepolan mukaan käynyt ilmi julkaisuja, joiden perusteella olisi syytä epäillä lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä tutkittavana olevaan whatsapp-ryhmään liittyen.

Alaikäisten ylläpitämässä ringissä on ollut yli 60 alle 15-vuotiasta nuorta ympäri Suomea. Ryhmän ylläpitäjä on ollut eteläsuomalainen nuori.

Tapausta tutkinut Itä-Suomen poliisi on välittänyt tiedon tutkinnasta ja sen tuloksista nuorten kotipaikkakunnan lastensuojeluun sekä poliisiin mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Poliisi: vanhemmat keskustelkaa lasten kanssa

Lapsia ja huoltajia kehotetaan muistamaan, että jaettu kuva voi johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Pilailumielessä jaettu kuva voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Poliisi neuvoo vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa sosiaalisen median ja keskustelukanavien pelisäännöistä ja niissä piilevistä riskeistä.

– Itse kuvan hallussapitokin voi tietyissä tapauksissa olla rikos, Lepola korostaa.

Hän myös muistuttaa, että kuvien levittämisestä voi aiheutua kohdehenkilölle pitkäaikaista kärsimystä ja kuva voi tulla esille milloin tahansa uudestaan.

Poliisi uskoo, että vastaavia ryhmiä on lisää.

– Kaikki tapaukset eivät tule poliisin tietoon, koska niistä ei syystä tai toisesta kehdata tai iljetä ilmoittaa. Ilmoitus kuitenkin kannattaa aina tehdä.