Polkupyöräilijät kuljettavat ikoneita itärajalla – Ristisaatto tuo jumalanpalveluksen tien päälle

Ortodoksien ristisaatto voi tapahtua vaikka pyöräillen. Ensi vuonna ortodoksisessa kirkossa vietetään ristisaattojen vuotta.

ortodoksisuus
Pyöräilykypärä tsasounan edustalla
Rovasti Vesa Takalan pyöräilykypärä. Taustalla Koveron tsasouna. Tanja Perkkiö / Yle

Pohjois-Karjalan itärajalla kulkee parhaillaan harvinainen ortodoksinen ristisaatto polkupyörällä.

Eläkkeellä oleva matkapappi, rovasti Vesa Takala johtaa ristisaattoa, joka lähti liikkeelle maanantaina Tuupovaaran Koverosta ja kulkee helatorstaiksi Ilomantsin Huhukseen.

Ristisaatto tuo jumalanpalveluksen kirkosta ulos, mutta lisäksi pysähdytään pitämään palveluksia reitin varrella oleviin pyhäkköihin.

– Tietysti sen pyöräilyn aikana sen itse jumalanpalveluksen toimittaminen on vähän hankalampaa, mutta siinä polkiessamme rukoilemme, niin yhteys ylös auttaa jaksamaan ylämäetkin, hymyilee rovasti Vesa Takala.

Ristisaatto on ortodoksisen kirkon ikivanha toimintamuoto, jossa kirkon sanoma viedään kirkon seinien ulkopuolelle, kaikkeen maailmaan.

Tunnetuin ristisaatto on se, kun kuljetaan pääsiäisyönä saatossa kirkkorakennuksen ympäri.

Polkupyörällä kuljettavan ristisaaton aikana pysähdytään matkan varrella jumalanpalveluksiin mm. Hoilolan ortodoksisessa kirkossa sekä Mutalahden ja Parppeinvaaran tsasounissa.

Ortodoksisessa kirkossa vietetään ensi vuonna ristisaattojen vuotta, kertoo rovasti Vesa Takala. Hän elvytti pitkien ristisaattojen perinteen Itä-Suomessa 1980-luvulla. Matkapappina toiminut Takala jäi eläkkeelle vuonna 2013, mutta veri vetää liikkeelle.

– On upeaa nauttia luonnosta ja liikunnasta ja pitää jumalanpalveluksia kauniissa pyhäköissämme.