1. yle.fi
  2. Uutiset

Punkkien määrä on lisääntynyt ja ne ovat aktiivisempia pidempään – Etelä-Savossa borrelioosiin sairastui 82 ihmistä viime vuonna

Punkkiatarkastus kannattaa tehdä päivittäin jos on liikkunut luonnossa.

punkit
Koiran ihosta löytynyt punkki.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Punkkien levittämään borrelioosiin sairastui Etelä-Savossa viime vuonna 82 ihmistä. Luku on paria aiempaa vuotta suurempi, mutta borrelioosin huippuvuonna 2014 tautiin sairastui THL:n tilaston mukaan (siirryt toiseen palveluun) 108 eteläsavolaista.

Punkkien määrä on lisääntynyt viime vuosina ja ne ovat aktiivisempia pidempään. Viime vuonna koko maassa todettiin ennätysmäärä borrelioositartuntoja, yhteensä liki 4 000.

Hoitamattomana borrelioosi voi aiheuttaa monenlaisia oireita ihossa, hermostossa, nivelissä tai sydämessä. Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla, mutta pelkkä punkinpurema ilman oireita ei vaadi mikrobilääkehoitoa. Tautiin ei ole olemassa rokotetta.

Punkkitarkastus kannattaa tehdä aina ulkona oleskelun jälkeen. Jos punkki puree, tulee se poistaa välittömästi, koska mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä, sitä suurempi on borrelian tartuntariski.

Etelä-Savon alueella on tänä keväänä todettu yhteensä 6 borrelioositartuntaa. Borrelioosia vakavampaa puutiaisaivokuumetta tavataan Etelä-Savossa harvoin. THL:n tilaston mukaan tautiin on sairastunut maakunnassa yhteensä neljä ihmistä viimeisen 25 vuoden aikana.

Lue seuraavaksi