Britanniassa etnisiin vähemmistöihin kuuluvia kehotetaan usein vaihtamaan nimi "englantilaiseksi" – ja moni vaihtaa pelosta

Moni kertoo päässeensä esimerkiksi helpommin työhaastatteluun, kun on ottanut länsimaisen työnimen.

Britannia on Euroopan etnisesti monimuotoisimpia maita, mutta oikeuksiaan ovat joutuneet puolustamaan muun muassa sikhit. Vuonna 2011 sikhit osoittivat eri puolilla mieltään vastalauseena sille, että heitä vaadittiin riisumaan turbaaninsa lentokentällä, vaikka metallinpaljastin ei hälyttäisi turvatarkastuksressa. Kuvassa sikhit protestoivat Britannian parlamenttitalon edustalla. Kuva: Kerim Okten / EPA

Britanniassa esimies on kehottanut lähes joka kolmatta etnisiin vähemmistöihin kuuluvaa työntekijää vaihtaman nimensä enemmän englantilaiselta kuulostavaksi, kertoo tuore tutkimus.

Asianajoyritys Slater and Gordonin julkistamaan tutkimukseen (siirryt toiseen palveluun) vastanneet kertovat, että toisinaan pyyntö on ollut suora, toisinaan epäsuora.

Pyyntöön suostui noin kolmannes. Syiksi he ovat ilmoittaneet muun muassa pelon arvostelusta, syrjinnästä tai uran kärsimisestä. Osa sanoi halunneensa säästää työtoverinsa nolostumiselta, kun nämä eivät osaa ääntää vierasperäistä nimeä.

Slater and Gordon korostaa, että pyyntö vaihtaa nimeä on paitsi järkyttävä, myös lainvastaista syrjintää.

Nimenvaihdos ei aina pysyvä

28 prosenttia sanoo, että otettuaan länsimaisen nimen käyttöön heille tarjottiin lisää työtehtäviä. 27 prosenttia kertoo saaneensa aiempaa useammin kutsun työhaastatteluun.

Keskimäärin nimeään vaihtaneet vastaajat olivat ottaneet länsimaisen työnimen 19-vuotiaana. Nimeään vaihtaneista lähes puolet vaihtoi vain etunimeä, kolmannes sukunimeä ja viidennes molempia.

Noin 40 prosenttia käytti työnimeä kuitenkin vain rajoitetun ajan: kunnes työhakemusprosessi oli ohi tai työpaikan koeaika kulunut.

Lisää aiheesta: