Entinen uutisankkuri ja Espoon varavaltuutettu Seppo Huhta syytteessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Syyttäjän mukaan Seppo Huhta on kirjoituksissaan panetellut ja solvannut somaleita ja muslimeja muun muassa heidän syntyperänsä ja uskontonsa vuoksi.

syytteet
Seppo huhta
Syyttäjä vaatii Seppo Huhdalle vähintään 60 päiväsakon sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.Helena von Alfthan / Yle

Entistä MTV:n uutisankkuria ja Espoon kaupungin varavaltuutettua Seppo Huhtaa syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) Huhta kiistää syytteen kokonaisuudessaan.

Valtakunnansyyttäjän määräämän syytteen käsittely alkoi Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa tänään tiistaina. Tuomio jutussa on määrä antaa 11. kesäkuuta.

Espoon kaupungin sivujen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Seppo Huhta edustaa Sinistä tulevaisuutta varavaltuutettuna. Sinisen tulevaisuuden vt. puheenjohtaja Tiina Ahva kuitenkin kiistää Seppo Huhdan olevan puolueen jäsen.

– Huhta ei ole eikä ole koskaan ollut Sininen tulevaisuus rp:n jäsen, Ahva kirjoittaa sähköpostissaan.

Syyttäjä: "tarkoituksena solvaaminen ja panettelu"

Kihlakunnansyyttäjä Heikki Kohijoen laatiman haastehakemuksen mukaan Huhta on syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kuudessa kirjoituksessa.

Huhta on julkaissut kirjoitukset Facebook-tilillään tammikuun 2016 ja heinäkuun 2016 välisenä aikana.

Syyttäjä katsoo haastehakemuksessaan, että Huhta on kirjoituksissaan panetellut ja solvannut somaleita ja muslimeja heidän rotunsa, syntyperänsä, kansallisen tai etnisen alkuperänsä ja uskontonsa vuoksi.

Haastehakemuksessa todetaan, että Huhdan kirjoitukset ovat olleet vahvasti yleistäviä ja omiaan aiheuttamaan vihamielisyyttä ja syrjintää maahanmuuttajia, pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja islaminuskoisia ihmisiä kohtaan.

Syyttäjä katsoo, että Huhdan ilmeinen tarkoitus on ollut mainittujen ihmisryhmien solvaaminen ja panettelu.

– Huhdan esittämässä muodossa julkaistujen mielipiteiden levittäminen yleisön keskuuteen ei kuulu sananvapauden suojan piiriin eikä ole sallittua, syyttäjä Kohijoki perustelee haastehakemuksessa.

Kirjoituksilla laajaa julkisuutta

Haastehakemuksessa todetaan Huhdan kirjoitusten saaneen laajaa julkisuutta.

Syyttäjän mukaan Huhdan Facebook-tilillä on noin 1 800 seuraajaa ja hänen kirjoituksensa ovat saaneet laajaa julkisuutta myös tykkäysten, jakojen ja kommenttien kautta.

Syyttäjä vaatii Huhdalle epäillystä teosta vähintään 60 päiväsakon sakkorangaistusta.

Lisäksi syyttäjä vaatii, että ne Huhdan kirjoitukset, joiden todetaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, poistetaan yleisön saatavilta.

Seppo Huhta putosi vuoden 2017 kuntavaaleissa valtuutetun paikalta varasijalle. Huhta on toiminut aiemmin Espoon sinisten puheenjohtajana. Tätä ennen hän kuului perussuomalaisiin.

Juttua korjattu 28.5.2019 kello 19.50. Juttuun lisätty Sinisen tulevaisuuden vt. puheenjohtajan Tiina Ahvan kommentti siitä, ettei Huhta ole puolueen jäsen.