Sipilä: Suomi ajaa Rehniä tai Liikasta Euroopan keskuspankin johtoon

Juha Sipilä lupaa pitää suomalaiskaksikon nimiä esillä keskusteluissa EU:n huippuviroista. Komission puheenjohtajaan Suomella ei ole vielä vahvaa kantaa.

Euroopan unioni
Erkki Liikanen ja Olli RehnSuomen Pankin järjestämässä Euro ja talous -tilaisuudessa Helsingissä
Erkki Liikanen ja Olli Rehn Suomen Pankin järjestämässä Euro ja talous -tilaisuudessa Helsingissä maaliskuussa.Jarno Kuusinen / AOP

BrysselSuomi tekee taustalla töitä edistääkseen Olli Rehnin tai Erkki Liikasen mahdollisuuksia nousta Euroopan keskuspankin seuraavaksi pääjohtajaksi, vahvistaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

– Totta kai heidän nimiään pidän täällä käytäväkeskusteluissa esillä, Sipilä sanoi saapuessaan EU-maiden johtajien illalliselle tiistai-iltana.

Johtajat kokoontuivat Brysseliin keskustelemaan unionin tulevista huippunimityksistä. Suomen pankin nykyisen ja entisen pääjohtajan Rehnin ja Liikasen nimet ovat olleet mukana spekulaatioissa EKP:n seuraavaksi johtajaksi.

Sipilä kuitenkin sanoi, että johtajavalintaa aletaan varsinaisesti käsitellä vasta heinäkuussa valtiovarainministerien kokouksessa. Tiistain illallisella johtajat hakevat suuntaa ennen kaikkea Euroopan komission seuraavan puheenjohtajan valintaan eurovaalien tuloksen valossa.

Sipilä ei ottanut kantaa suosikkiinsa vielä tässä vaiheessa. Hän piti vain tärkeänä, että jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto ei sido käsiään valinnassa, jossa sen pitää EU:n sääntöjen mukaan "ottaa huomioon" vaalitulos.

Edessä voi olla Eurooppa-neuvoston ja Euroopan parlamentin välinen kädenvääntö. Tulevan komission puheenjohtajan pitää saada taakseen parlamentin enemmistö, ja määräenemmistö jäsenmaista.

Suurin jäsenmaa Saksa tukee Euroopan kansanpuolueen EPP:n ehdokasta Manfred Weberiä, joka edustaa liittokansleri Angela Merkelin CDU-puolueen baijerilaista sisarpuoluetta CSU:ta. EPP päätyi vaaleissa suurimmaksi puolueeksi, vaikka menettikin kannatustaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan listasi saapuessaan kokoukseen joukon nimiä, mutta jätti Weberin mainitsematta.

– Nämä ovat vakavia Euroopan tason tehtäviä jotka edellyttävät kokemusta, joko kotimaasta tai Euroopasta, sekä uskottavuutta ja osaamista, Macron sanoi.

Lue myös: Saksa ja Ranska nokittelivat EU-komission puheenjohtajan nimityksestä – Macron haluaa kaksi miestä ja kaksi naista huippuvirkoihin

Weberin heikkoutena pidetään sitä, että hänellä ei ole kokemusta ministerin tai komissaarin tehtävistä.

Pääministeri Sipilän keskustapuolue kuuluu eurooppalaiseen liberaalipuolue Aldeen, jonka kärkiehdokkaana on esiintynyt tanskalainen kilpailukomissaari Margrethe Vestager.

– Alde on yleensä jäänyt paikkaa vaille ja nyt olisi sen aika, Sipilä tyytyi sanomaan Alden ehdokkaiden mahdollisuuksista.

Epävirallisen huippukokouksen on tarkoitus antaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskille mandaatti ryhtyä neuvottelemaan sopivista ehdokkaista EU:n johtotehtäviin.