Saksa ja Ranska nokittelivat EU-komission puheenjohtajan nimityksestä – Macron haluaa kaksi miestä ja kaksi naista huippuvirkoihin

Nimityksille tarvitaan sekä parlamentin että EU-valtioiden hyväksyntä. Macron kehui myös Suomen pääministeriä Juha Sipilää, joka oli viimeisessä EU-huippukokouksessaan.

Euroopan unioni
Emmanuel Macron ja Angela Merkel keskustelevat EU-kokouksen tauolla Romaniassa 9. toukokuuta.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat erimielisiä siitä, kenen pitäisi johtaa EU-komissiota tulevaisuudessa.Ludovic Marin / AFP

BrysselSaksa ja Ranska olivat sukset ristissä myöhään tiistai-iltana päättyneellä EU-johtajien illallisella siitä, kuka johtaa EU-instituutioita tulevaisuudessa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti, että hän haluaa avoinna oleviin neljään tehtävään kumpaakin sukupuolta: kaksi miestä ja kaksi naista.

– Sukupuolten välinen tasapaino viroissa on minulle tärkeää, Macron sanoi.

– EU-komission puheenjohtajalla pitää olla riittävä pätevyys ja vahva persoonallisuus, ja hänen pitää olla karismaattinen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel toisti seisovansa saksalaisen, parlamentin suurimman ryhmän, oikeiston EPP:n kärkikandidaatin Manfred Weberin tukena komission johtoon.

– Jotkut kokouksessa arvioivat, että komission puheenjohtajalla pitää olla kokemusta joko ministeriydestä tai komissiotehtävistä. Minusta riittää, että hänellä on laaja kokemus parlamentista, Merkel sanoi.

Ranskassa on epäilty Weberin sopivuuta komission johtotehtävään muun muassa siksi, että hänellä on vain parlamenttitausta.

– Näissä vaaleissa äänestäminen oli niin vilkasta, että äänestystulos pitää ottaa komission puheenjohtajaa valitessa huomioon, Merkel sanoi.

Lue lisää: Suomi ajaa Rehniä tai Liikasta Euroopan keskuspankin johtoon.

Merkel myönsi kuitenkin, että millään kärkiehdokkaalla ei ole parlamentin enemmistöä tukenaan. Niinpä neuvotteluja kompromissin löytämiseksi pitää jatkaa.

– Meillä on vastuu äänestäjille. Nyt on kuitenkin liian aikaista puhua lopullisesta ratkaisusta, kaikkien pitää olla valmiita kompromissiin, Merkel arvioi.

Merkelin mielestä aiempaa vuosia korkeampi äänestysprosentti saattoi olla seurausta osittain siitä, että kärkiehdokkaat kävivät niin laajaa vaalikampanjaa.

– Valintaa varten tarvitaan kaksoisenemmistö: sekä Eurooppa-neuvostosta että parlamentista, Merkel painotti.

Macron kehui Sipilää

Nyt Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk alkaa ensi maanantaista alkaen tunnustella eri jäsenmaiden ja parlamentin kanssa, minkälaiselle nimityspaketille löytyy kannatusta.

– Kukaan ei halua instituutioiden välistä riitaa, joten sekä jäsenmaiden että parlamentin hyväksyntä tarvitaan, Tusk sanoi. Myös hän korosti, että EU-johtajat haluavat virkoihin sekä miehiä että naisia.

Suomen pääministeri Juha Sipilä kertoi korostaneensa kokouksessa paikkojen maantieteellistä jakaumaa.

– Siinä yhteydessä korostin, että sitä on helppo tasoittaa, kun pohjoiseenkin tulee joku paikka.

Lue lisää: Nyt täytetään EU-komission puheenjohtajan, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, Euroopan keskuspankin ja EU:n ulkopoliittisen johtajan tehtäviä – mikä kunkin huippujohtajan rooli on?

– Eihän tämä kokonaisuus helppo ole sovittaa. Pitää ottaa huomioon kaikki nämä aspektit, eli pienet maat, suuret maat, eri puolueet, sukupuolinen jakauma ja sitten vielä maantieteellinen jakauma, Sipilä luetteli.

Nimistä ei hänen mukaansa vielä juuri puhuttu.

Ranskan Macron kehui kokouksesta poistuessaan Sipilää, joka oli EU-huippukokouksessa viimeistä kertaa.

– Haluaisin kiittää myös Suomen pääministeriä, joka oli rakentava kollega ja jonka kanssa olemme edistäneet monia asioita yhteistyössä, Macron sanoi.