1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Opioidilääkkeet

Miljardien dollarien oikeudenkäynti lääkevalmistaja Johnson & Johnsonia vastaan alkoi Yhdysvalloissa

Oklahoman osavaltio syyttää yhtiötä opioidikriisistä.

Johnson & Johnson valmistaa fentanyylilaastareita. Kuva: YLE

Yhdysvalloissa Oklahoman osavaltio on nostanut syytteen lääkejätti Johnson & Johnsonia vastaan. Oikeudenkäynti alkoi tänään, kertoo uutistoimisto AP.

Johnson & Johnson on yksi maailman suurimmista lääkeyrityksistä.

Oklahoman yleisen syyttäjän Mike Hunter sanoi avauspuheenvuorossaan, että yhtiön ahneus on johtanut siihen, että opioidikriisi on vienyt osavaltiossa tuhansien ihmisten hengen ja tulee maksamaan miljardeja dollareita korjata tilanne.

Hunterin mukaan Johnson & Johnson ja sen tytäryhtiöt ovat kipulääkkeineen aiheuttaneet "Yhdysvaltain historian pahimman ihmisen aiheuttaman terveyskriisin".

Syytteen mukaan yhtiö markkinoi riippuvuutta aiheuttavia opioideja vuosikausia korostaen niiden tehokkuutta ja vähätellen riippuvuuden mahdollisuutta. Hunterin mukaan opioidien yliannostus tappoi 4 653 ihmistä Oklahomassa vuosina 2007–2017.

Yhtiön edustajien mukaan lääkkeet ovat olleet laillisia ja tarkkojen säädösten alaisuudessa. Lisäksi Johnson & Johnsonin lakimies Larry Ottaway sanoi BBC (siirryt toiseen palveluun):n mukaan, että yhtiön markkinointilausunnot lääkkeiden riippuvuudesta eivät poikenneet Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n vuoden 2009 lausunnosta, jonka mukaan oikeinkäytettynä särkylääkkeet aiheuttavat harvoin riippuvuutta.

Oklahoman osavaltion syyttäjien mukaan Johnson & Johnson aiheutti opioidikriisin, jonka hoitamiseen kuluu 12–17 miljardia dollaria eli noin 11–15 miljardia euroa.

Paremmin lastentuotteistaan tunnettu Johnson & Johnson valmistaa fentanyylilaastareita, jota voidaan määrätä ankaraan kipuun.

Fentanyyli on jopa sata kertaa morfiinia vahvempi särkylääke, jota käytetään paljon myös päihdetarkoituksessa. Se on noussut suureen rooliin Yhdysvaltoja vaivaavassa opioidikriisissä.

Muokattu 5.30: Korjattu jutun alusta lause, jossa sanottiin, että Johnson & Johnson aloitti oikeudenkäynnin Oklahoman osavaltiota vastaan.