Belgian 84-vuotias ex-kuningas taipui lopulta antamaan dna-näytteen – väitetään aviottoman lapsen isäksi

Belgialainen taiteilija Delphine Boël on vuosikausia väittänyt kuningasta isäkseen. Albert II on aiemmin sinnikkäästi kieltäytynyt antamasta dna-näytettä.

Belgian kuninkaalliset
Delphine Boël on vuosia vaatinut selvyyttä siihen, onko Belgian entinen kuningas Albert II hänen biologinen isänsä. Tässä Boël helmikuussa 2017.
Delphine Boël on vuosia vaatinut selvyyttä siihen, onko Belgian entinen kuningas Albert II hänen biologinen isänsä. Tässä Boël helmikuussa 2017.Stephanie LeCocq / EPA

Belgian entinen kuningas Albert II on vihdoin taipunut antamaan dna-näytteen. Sitä on vaadittu pitkään, koska taiteilija Delphine Boël väittää ex-kuningasta isäkseen.

Albert on sinnikkäästi kieltäytynyt testeistä. Aiemmin tässä kuussa belgialainen tuomioistuin kuitenkin päätti, että ex-kuninkaan on suostuttava näytteeseen sakon uhalla. Päätöksen mukaan ex-kuninkaalle pamahti 5 000 euron sakko jokaiselta päivältä, jona hän kieltäytyi näytteestä.

Boël, 51, väitti vuonna 2005 ensimmäistä kertaa julkisesti, että Albert on hänen isänsä. Uutiskanava BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Boëlin äiti, paronitar Sybille de Selys Longchamps on sanonut, että hänellä ja Albertilla oli suhde vuosina 1966–1984, kun Albert oli vielä prinssi.

Albert II, nykyisin 84, nousi kuninkaaksi vuonna 1993 veljensä kuoltua. Albert luopui kruunusta vuonna 2013 terveyssyihin vedoten.

Delphine Boëlin juridinen isä on Jacques Boël. Aiemmilla dna-testeillä on todistettu, ettei hän ole Delphine Boëlin biologinen isä.

Belgian entinen kuningas Albert II Brysselissä marraskuussa 2018.
Belgian entinen kuningas Albert II Brysselissä marraskuussa 2018.Stephanie LeCocq / EPA

Kirja kuningattaresta aloitti spekulaatiot

Boëlin tausta nousi julkiseksi puheenaiheeksi vuonna 1999, kun Albertin italialaisesta vaimosta, kuningatar Paolasta julkaistiin elämäkerta. Siinä väitettiin, että Albertilla on ollut pitkä sivusuhde, josta syntyi tytär 1960-luvulla.

Delphine Boël on syntynyt vuonna 1968.

Ex-kuningas on tunnustanut, että hänellä ja vaimollaan on ollut parisuhdeongelmia. Delphine Boëlia hän ei ole uutistoimisto Reutersin mukaan kommentoinut.

Albertilla ja Paolalla on kolme lasta, jotka kaikki ovat Boëlia vanhempia.

Boël on sanonut, ettei häntä kiinnosta raha, vaan virallinen isyyden tunnustaminen. Uutistoimisto AP:n mukaan Boël oli ex-kuninkaan testipäätöksestä helpottunut.

Albertin asianajaja on vaatinut, että dna-testin tulokset pidetään toistaiseksi salassa. Tapauksesta odotetaan päätöstä loppuvuodesta, kertoo BBC.

Lähteet: AP, Reuters