Kunnat valmistautuvat jo eläköitymisaaltoon Keski-Pohjanmaalla: pian reilu kolmannes työntekijöistä jää eläkkeelle

Osa kunnista joutuu porrastamaan eläkkeelle jäämistä, että hiljainen tieto saadaan siirrettyä.

eläkkeelle siirtyminen
Puutarhuri Petri Peltonen leikkaa puun oksia Kemin liikennepuistossa.
Kunnan puistotyöntekijä katkoo oksia puista.Yle / Laura Holappa

Keskipohjalaiskuntien työntekijöistä eläköityy lähivuosina reilu kolmannes.

Suurin eläkeaalto koetaan Lestijärvellä, missä yli puolet kunnan 50 työntekijästä jää eläkkeelle kymmenen vuoden sisällä. Myös Halsuan kunnan henkilöstöstä yli neljännes eläköityy vuoteen 2028 mennessä.

Kokkolassa ja Toholammilla taas eläköitymisvauhti on muita kuntia hitaampi. Kokkolan noin 2 400 työntekijästä arvioidaan hyppäävän pois työelämästä noin 500 ihmistä 10 vuodessa.

Kunnissa kuitenkin toivotaan, että eläkkeelle jäämistä suunnittelevat ottaisivat asian puheeksi ajoissa. Eläkelaki antaa poisjäävälle melko laajan haitarin, milloin jäädä eläkkeelle.

– Työnteon sujuvan jatkumisen kannalta on tärkeää, että hiljainen tieto saadaan siirrettyä. Oman osaamisen jakaminen muille on olennainen osa eläkkeellejäämisprosessia, sanoo Kokkolan henkilöstöjohtaja Eija Pienimäki.

Esimerkiksi Lestijärvi varautuu tilanteeseen porrastamalla eläkkeelle jäämistä.

– Meillä on aika ohkainen organisaatio eli vain 50 työntekijää. Siksi uuden ja eläkkeelle siirtyvän on hyvä olla yhtä aikaa töissä ainakin hetken, sanoo kunnanjohtaja ja pian itsekin eläköityvä Esko Ahonen.

Kunnissa onkin jo vaikeuksia löytää uusia ihmisiä tehtäviin. Esimerkiksi Lestijärveltä kerrotaan, että hakuaikoja on jouduttu jatkamaan, jotta paikat saadaan täytettyä.

Maakunnan nuorimmat kuntatyöntekijät löytyvät Toholammilta, missä työntekijöiden keski-ikä on reilut 43 vuotta. Kohtuu nuoria työntekijät ovat myös Perhossa, Kaustisella ja Vetelissä.

Vanhinta henkilöstö on Lestijärveltä, missä keski-ikä hipoo 51 vuotta.

Kuntien palkkalistoilla työskentelee muun muassa koulujen ja varhaiskasvatuksen opettajia sekä siivous-, keittiö- ja puistotyöntekijöitä.