1. yle.fi
  2. Uutiset

Normandian taivaalle vanhojen lentokoneiden jylinää ja laskuvarjohyppääjiä – suomalaisia laskuvarjojääkäreitä maihinnousun muisto-ohjelmassa

75 vuotta sitten tapahtunuttta Normandian maihinnousua ja sitä seurannutta taistelua Normandiasta muistetaan Ranskassa lukuisissa tilaisuuksissa kesän aikana.

Normandian maihinnousu
Suomen lippu saapuu Utah Beach:lle 6.6.2014. Hyppääjä on Olavi Kilpinen ja kuvaaja Pentti Hakamäki
Suomalaiset laskuvarjojääkärit olivat mukana Normandian maihinnousun muistojuhlallisuuksissa viisi vuotta sitten. 6.6. 2014 Olavi Kilpinen toi Suomen lipun Utah Beachille. Se on yksi Normandian rannikkokaistoista, jossa yhdysvaltalaisia joukkoja nousi maihin vuonna 1944. Pentti Hakamäki

Yli 30 Laskuvarjojääkärikillan Team Excelsior-osaston hyppääjää on mukana Normandian maihinnousun muistotilaisuuksissa. He hyppäävät näytöksissä Normandian rannikolla entisille taistelupaikoille.

Kaikki laskuvarjohyppyihin osallistuvat pukeutuvat toisen maailmansodan ajan mukaisiin asuihin. Asetakki ja housut näyttävät ohuelta kankaalta, mutta Team Excelsior-osaston johtaja Jarmo Kaipainen uskoo, että hyppääjät pärjäävät tällä asulla kesäsäässä.

– Yleensä toisen maailmansodan hyppyasu riittää hyvin, koska hypätessä tulee kuitenkin lämmin, sanoi Jarmo Kaipainen Radio Suomen Päivä -ohjelmassa.

Olennaisesti hyppyasuun kuuluvat myös kypärä ja hyppysaappaat. Saappaiden tehtävä on suojata nilkkaa vääntymiseltä. Alkuperäinen kypärä painaa noin kolme kiloa, kertoo Laskuvarjojääkärikillan Excelsior-osaston varajohtaja Juha Björnman.

– Maahan laskeutuessa tämä rautamöykky varmasti heilauttaa niskoja aika voimakkaasti. Painavan kypärän tarkoituksena oli se, ettei luoti osuessaan vie päälakea pois.

Björnman kertoo, että Normandiaan lähtevillä on hyvä koulutus Utin laskuvarjojääkärikoulusta. Joka kevät he kertaavat hyppäämisen vaiheita. Lisäksi harjoitellaan maahantuloa ja sitä, miten tuulen vaikutusta tarkkaillaan ja miten hyppykavereiden sijaintia seurataan.

– Harjoittelu antaa valmiuden mennä täysin tuntemattomiinkin paikkoihin. Järjestelmällisen treenin ansiosta voimme mennä Normandiaan tai mihin paikkaan tahansa.

Mahtava tunnelma ja pientä jännitystä

Kuvassa ovat laskuvarjojääkärit Juha Björnman ja Jarmo Kaipainen. Heidät on kuvattu Kirkkonummella.
Laskuvarjojääkärit Juha Björnman ja Jarmo Kaipainen. Jarmo Kaipaisella (oikealla) on yllä amerikkalaisten laskuvarjosotilaiden käyttämän taisteluasun kaltainen vaatetus. Sitä käytettiin hypätessä Normandiaan toisen maailmansodan aikana. Kaija Kellman/Yle

Laskuvarjojääkärit Juha Björnman ja Jarmo Kaipainen osallistuivat Normandian maihinnousun muistoseremonioihin jo viisi vuotta sitten.

Suomalaiset hyppäävät Carentanissa, Saint Aubin d'Arquenayssa, Ecaussevillessa ja La Fièressa.

– On uskomattoman hienoa päästä hyppäämään vanhasta sodanaikaisesta Dakota-koneesta. Kun kaikista koneista suolletaan ihmisiä ulos, tunnelma on mahtava, sanoo Kaipainen.

Ryhmässä hyppää kerralla 10 - 12 hyppääjää. Koneita on rinnakkain useita. Toisaalta myös hyppääjien yhteentörmäyksen riski kasvaa, kun osallistujia on paljon.

Juha Björnman tietää tunteen, joka syntyy, kun vanhojen koneiden jyly täyttää taivaan.

– Tähtimoottorit pauhaavat, äijät hikoilevat ja jännitys tiivistyy. Se on parasta, mitä mies voi kokea, Björnman kuvailee.

Normandian maihinnousun aikana laskuvarjojoukkoja pudotettiin saksalaislinjojen taakse. Laskuvarjosotilaiden tehtävänä oli katkaista saksalaisten huoltoreittejä, jotta mereltä tullut länsiliittoutuneiden rintama olisi päässyt helpommin saksalaisten joukkojen läpi. Teitä miinoitettiin ja iskettiin saksalaisjoukkoihin.

– Kun katsoin niitä kilomerien pituisia hiekkabiitsejä ja peltoaukeita, ymmärsin, että se oli todella karu paikka hyökätä, sanoi Juha Björnrman Radio Suomen Päivässä.

Normandian maihinnousun muistojuhlallisuuksiin osallistuu eniten hyppääjiä Yhdysvalloista, Kanadasta ja Britanniasta. Myös lukuisista eurooppalaisista maista matkustaa hyppytiimejä juhlistamaan vuosipäivää. Joukossa on myös saksalaisia laskuvarjohyppääjiä.

Maihinnousun veteraanit etusijalla

Jarmo Kaipainen kertoo, että Normandian muistotilaisuuksilla kunnioitetaan maihinnousua ja ennen kaikkea veteraaneja.

– Tämä tilaisuus on järjestetty veteraanien vuoksi. Nyt he ovat noin 95-vuotiaita. Viiden vuoden kuluttua veteraaneista ei ole kovin monta hengissä.

Laskuvarjohyppääjien joukossa on tänä vuonna kaksi veteraania. 94- ja 95-vuotiaat osallistuvat hyppynäytökseen tandemhypyllä. Juha Björmanin mukaan heidän kuntonsa tarkastetaan kuten nuoreltakin mieheltä.

– Veraanille opetetaan ennen hyppyä, mitä kannattaa tehdä, jos tandemhyppymestarille tapahtuu jotain. Sitten mennään lentokoneeseen ja hypätään. Maahan laskeutuu kylmähermoinen ysikymppinen laskuvarjosotilas, joka hymyilee leveästi.

Suomalaisilla laskuvarjojääkäreillä on edessä ensimmäinen näytöshyppy kesäkuun 5. päivänä. Normandian maihinnousu alkoi 6. kesäkuuta 75 vuotta sitten. Liittoutuneiden maihinousu Ranskan rannikolla vuonna 1944 avasi uuden rintaman natsi-Saksaa vastaan.

Kuuntele juttu Yle Areenasta: Suomalaiset laskuvarjojääkärit hyppäävät Normandian maihinnousun veteraaneille

Lue lisää:

Independent: 94-year-old D-day veteran to parachute into Normandy to mark 75th anniversary (siirryt toiseen palveluun)

Historian suurin maihinnousu yllätti natsi-Saksan 70 vuotta sitten

Lue seuraavaksi