Hyppää sisältöön

Paritanssin suosio laskussa – lisäintoa kaupunkitansseilla ja tietokonepeleillä?

Kajaanilainen tanssinopettaja haluaa vaihtoaskeleen kansalaistaidoksi.

Perinteisiä paritansseja tanssitaan useimmiten tanssilavoilla. Arkistokuva. Kuva: Matti Myller / Yle

Kainuussa on useampia tanssilavoja ja paikkoja, joissa pyörähdellään säännöllisesti tanssilattialla perinteisten paritanssien parissa. Myös tanssikoulut ja yhdistykset järjestävät reilusti paritanssikursseja. Silti paritanssien suosio on laskussa, eikä ravintoloissakaan enää tanssita pitkin viikkoa.

Kajaanilaisen tanssiopettaja Arto Petjalan mukaan lavatanssikulttuurin pelastus olisi, mikäli lapset ja nuoret saataisiin innostumaan paritanssista jo päiväkodeissa ja kouluissa.

– Kaikki lapset ja nuoret osaavat Fortnite-pelin tanssit. Pitäisi varmaan keksiä joku suomalainen juhannuspeli, jossa tanssittaisiin parin kanssa, jos se vaikka saisi nuoret innostumaan, Petjala pohtii.

Myös tanssiseurojen, kaupungin ja yhdistysten olisi mahdollista nostaa parintanssikulttuurin profiilia.

– Meillä on Kajaanissa kaksi hyvää toria. Ei muuta kuin kaupunkitansseja järjestämään, se olisi jo iso juttu, Petjala vinkkaa.

Kaikissa harrastuksissa, myös tanssikursseilla näkyy lajin esimerkiksi tv:stä saama suosio. Jos pieni osa kansasta saadaan innostumaan, muut seuraavat perässä.

– Olemme laumaeläimiä. Jos kurssilla on paljon porukkaa, sitä tulee myös lisää. Sekin auttaa, että tutkimustulokset ovat osoittaneet, että tanssista on paljon hyötyä niin fyysisesti kuin sosiaalisesti.

Hidas, hidas, nopea, nopea. Se on vaihtoaskeleen tahti ja sillä pääsee Petjalan mukaan jo pitkälle.

– Vaihtoaskel pitäisi saada kansalaistaidoksi! Se pitäisi saada päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikkojen tyky-päiviinkin mukaan. Niin tanssitaidosta tulisi koko elämän kestävä harrastus, Petjala sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

.
.