Lapin keskussairaala lahjoittaa sydäniskureita

Yhdistyksiltä ja kerhoilta toivotaan hakemuksia perusteluineen elokuun loppuun mennessä.

defibrillaatio
Ensihoidon sydäniskurit huolletaan toimintavalmiuteen keskussairaalassa ennen lahjoitusta. Kuvassa Joni Tarkka, Panu Karjalainen sekä Petri Mattila.
Ensihoidon sydäniskurit huolletaan toimintavalmiuteen keskussairaalassa ennen lahjoitusta. Kuvassa Joni Tarkka, Panu Karjalainen sekä Petri Mattila.Lapin sairaanhoitopiiri

Lapin keskussairaalan ensihoito lahjoittaa käytöstä poistettuja sydäniskureita eli defibrillaattoreita. Lapin sairaanhoitopiiri toivoo yleishyödyllisten yhdistysten ja yhteisöllisten toimijoiden jättävän hakemuksia laitteista kesän aikana.

– Toivomme yhteydenottoja sellaisilta toimijoilta, joilla on kokoontumispaikkoja ja -tiloja, jossa liikkuu väkeä ja jonne laitteen voi sijoittaa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi kylä- ja seuraintalot, yhdistysten toimipaikat sekä kerho-, liikunta- ja urheilutilat, ensihoitopäällikkö Panu Karjalainen sanoo Lapin sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Lahjoitusidean isän, kenttäjohtaja Joni Tarkan mukaan sairaanhoitopiirin ensihoidossa ammattikäytössä olevia sydäniskureita uudistetaan vähitellen, parin seuraavan vuoden aikana käytöstä poistuu kymmenkunta laitetta vuodessa. Näin lahjoitettuna laitteet saadaan yleishyödylliseen käyttöön.

– Ennen lahjoitusta sydäniskurit huolletaan keskussairaalan tekniikassa. Ne tarkistetaan, niihin vaihdetaan uudet lätkät, patterit ja saatetaan toimintavalmiiksi. Näin ne ovat hyväkuntoisia ja riittäviä maallikkokäyttöön. Jatkossa lahjoituksen vastaanottaja vastaa laitteen huollosta, toimintakyvystä ja on velvollinen huolehtimaan laitteen käyttökoulutuksesta, Tarkka sanoo.

Ensimmäiset sydäniskurit lahjoitetaan syksyllä, joten ensihoidossa odotetaan erilaisten yhdistysten, kerhojen ja toimijoiden laittavan hakemuksia perusteluineen elokuun loppuun mennessä. Vapaamuotoiset hakemukset perusteluineen voi lähettää sähköpostiin panu.karjalainen@lshp.fi (siirryt toiseen palveluun)