Lahden nuorisotyöttömyys on yhä pahinta laatua – muissa kaupungeissa nousukausi helpottaa

Lahti toivoo valtiolta apua sitkeän nuorisotyöttömyytensä sulattamiseen.

nuorisotyöttömyys
Lahtelainen Mari Leinonen on työkokeilussa Lahden kaupungin sisustustyöpajassa
Lahtelainen Mari Leinonen haluaa opiskella sisustusrakentajaksi työpajajaksonsa jälkeen.Petri Niemi / Yle

Lahden nuorisotyöttömyys on jämähtänyt lähes paikalleen, vaikka monessa muussa suuressa kaupungissa työttömyys on laskenut reippaastikin parina viime vuonna.

Huhtikuun lopulla Lahden työttömyysprosentti 12,9 oli Suomen suurten kaupunkien korkein. Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli runsaat 1400.

– Vaikka pitkäaikaistyöttömyys on laskenut hyvin, niin nämä luvut ovat silti aivan liikaa, sanoo työllisyysasioiden päällikkö Sami Kuikka Lahden kaupungilta.

Työ- ja elinkeinoministeriön työvälitystilastoissakin Lahti nousee myös esiin. Lahdessa alle 25-vuotiaiden työttömien osuus saman ikäluokan työvoimasta on 17,2 prosenttia.

Vastaava osuus oli esimerkiksi Tampereella 12,3 prosenttia ja Jyväskylässä 15,5. Kotkassa ja Kouvolassa nuorten työttömien osuus työvoimasta oli kuitenkin Lahtea korkeampi.

– Yleisellä tasolla nuorten työttömyystilanne on parantunut vuodesta 2017 lähtien. Viime vuosi oli erinomainen, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Janne Savolainen.

Muuttoliike ja matala koulutus selittävät osan

Lahden sitkeään nuorisotyöttömyyteen osaselitystä on haettu muuttoliikkeestä. Muuttoliiketutkija Timo Aron mukaan Lahteen muuttaa paljon työttömiä työnhakijoita, joilla on pelkästään perusasteen koulutus.

– Siellä on rakennetyöttömyydenkin ongelmia, kun nuorten koulutus ei vastaa nykyisen työelämän vaatimuksia, lisää työllisyyasioiden päällikkö Kuikka Lahdesta.

Rakennetyöttömyys ei sula nopeilla konsteilla.

– Jos arki, asuminen ja osaaminen eivät ole kunnossa, niin työllistyminen voi olla haastavaa. Toisen asteen koulutuksen loppuun suorittaminen pidentää nuoren ennakoitavissa olevaa työuraa. Korkeakoulutus antaa yhä merkittävän suojan työttömyyttä vastaan, arvioi erikoisasiantuntija Janne Savolainen TEM:istä.

Sisustustyöpajan työvalmentaja Mia Lehtiniemi ja apulaisohjaaja Minttu Leppänen
Sisustustyöpajan työvalmentaja Mia Lehtiniemi näyttää puhelimestaan Minttu Leppäselle pajan työtilauksia.Petri Niemi / Yle

Tietoa nuorista kaivataan lisää

Lahdessa on havaittu myös, ettei nuorista työttömistä ole riittävästi tietoa. Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja TE-toimisto kartoittavat parhaillaan noin 1800 nuoren työttömän tilannetta.

– Teemme viranomaisten työnjakoa ja selvitämme nuorten palvelutarpeet. Erilaisia palveluita on paljon, mutta ne eivät välttämättä tavoita kaikkia nuoria, sanoo työllisyysasioiden päällikkö Sami Kuikka Lahden kaupungilta.

Lahti haluaa myös valtiolta apua. Resurssien lisäksi Kuikka toivoo, että kaupunki pääsisi määräaikaiseen työllisyyskokeiluun.

– Poikkeuslainsäädännöllä voisi esimerkiksi helpottaa tiedonkulkua viranomaiselta toiselle. Tällä hetkellä, jos nuori on hyvivointiyhtymän sote-palveluissa ja olisi siirtymässä työllistymispolullaan eteenpäin, tätä tietoa ei välttämättä meille kaupungille saa kertoa. Palvelupolku voi katketa siihen.

Tampereen seudulla on jo kokemusta työllisyyskokeilusta, joka on kerännyt kiitoksen lisäksi myös arvostelua.

Työttömyydestä pääsee eteenpäin

Työ- ja elinkeinoministeriön erikoisasiantuntija Janne Savolainen muistuttaa, että nuorten työttömyys on suhteellisen lyhytkestoista.

– Yli vuoden kestänyt työttömyys on suhteellisen vähäistä. Nuorille on tyypillistä, että työttömyydestä mennään koulutukseen tai aktivointitoimiin.

21-vuotias Mari Leinonen muutti Lahteen Joensuusta runsas vuosi sitten. Hän on pitänyt ylioppilaskirjoitusten jälkeen pari välivuotta. Opiskelu- tai pysyvämmän työpaikan etsiminen ei ole toistaiseksi onnistunut.

Työpajanuoret Mari Leinonen, Minttu Leppänen ja Tanja Cederlund keskusteleva sisustuspajan työvalmentajan Mia Lehtiniemen kanssa.
Muutaman kuukauden työpajajakson aikana nuoret saavat tietoa muun muassa työllistymis- ja koulutusmahdollisuuksista.Petri Niemi / Yle

– Olen tehnyt erilaisia työkokeiluja ja siivoushommia. Puutyöpajassa tajusin, että haluan tehdä sellaista työtä, jossa näen käsieni jäljen.

Leinonen on ollut pari kuukautta työkokeilussa sisustustyöpajassa. Kokeilujakso päättyy ennen juhannusta.

– Haluan opiskella ammatillisessa oppilaitoksessa sisustusrakentajaksi täällä Lahdessa. Opiskelupaikasta pitäisi tulla tietoa parin viikon päästä.

Pajan työvalmentaja Mia Lehtiniemi sanoo, että nuorten palvelutkaan eivät voi polkea paikallaan.

– Meidän on pysyttävä mielenkiintoisina ja paikkana, johon halutaan tulla. Tämä on yhtä tärkeä reitti työttömyydestä eteenpäin kuin jokin muu. Ei ole mikään häpeä olla pajoilla.

Lahti on monen muun kaupungin tavoin kerännyt eri viranomaisten työllistämispalveluita saman katon alle (siirryt toiseen palveluun).

Lahden työllisyysasoiden päällikkö Samu Kuikka sanoo, että nuoren yksilölliseen valmennukseen voisi panostaa silti nykyistä enemmän.

– Kannustan työnantajia rohkeasti työllistämään, kaupunki ja te-toimisto voivat tukea nuorta ainakin valmennuksen kautta ja pienentää rekrytointiriskiä.