Etelä-Savossa matkailijan isoin ilmastopäästö syntyy matkasta lomakohteeseen

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun mukaan Etelä-Savo on ensimmäinen maakunta, jonka matkailupäästöt on laskettu.

Lyhyet
Laituri järvellä
Tanja Heino / Yle

Matkustus muodostaa Etelä-Savossa suurimman osuuden matkailijoiden ja vapaa-ajan asukkaiden hiilijalanjäljestä.

Matkustuksen osuus maakunnan matkailun kokonaispäästöistä on lähes puolet. Majoituksen osuus on laskelmien mukaan noin neljännes, ja päivittäisten asiointien, lomapuuhien ja ravitsemuspalveluiden osuus noin kymmenesosa.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu laski hiilijalanjäljen pääosin vuosien 2016 ja 2017 matkailutietojen pohjalta. Samalla tuotettiin laskuri, jota kehitetään avuksi hiilijalanjäljen seurantaan.

Laskennassa on hyödynnetty muun muassa matkailijatilastoja. Alueellisen matkailun hiilijalanjäljen laskentaa vaikeutti se, ettei laskentaan ole olemassa vakiintuneita malleja.

Matkailun hiilijalanjälki oli vuonna 2017 laskelmien mukaan 274 000 kiloa hiilidioksidiekvivalentteina. Hiilidioksidiekvivalentti on yksikkö, jolla ilmaistaan kaikkien kasvihuonekaasujen vaikutus ilmastoon. Matkailijoiden osuus hiilijalanjäljestä oli noin 69 prosenttia ja vapaa-ajanasukkaiden 31 prosenttia.

Matkustuksen hiilijalanjälkeä voi suhteuttaa esimerkiksi vertaamalla sitä suomalaisen keskimääräiseen hiilijalanjälkeen vuodessa. Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on Sitran mukaan (siirryt toiseen palveluun) 10 300 kiloa eli Etelä-Savon matkailupäästöt ovat suunnilleen yhtä isot kuin 27 suomalaisen vuosittaiset kokonaispäästöt.

Mitä voidaan tehdä?

Päästöjen laskennan lisäksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun selvityksessä (siirryt toiseen palveluun) annetaan esimerkkejä siitä, mitä matkailuyritykset ja matkailijat voivat tehdä päästöjen vähentämiseksi.

– On nykypäivää ajatella päästöjä, ja esimerkiksi energiasäästötoimenpiteet ja vihreä energia on otettu hyvin käyttöön, Kohti vastuullista matkailua -hankkeen asiantuntija Riina Tuominen sanoo.

Yksittäinen matkailija voi esimerkiksi keventää päästöjään valitsemalla oman auton sijasta liikkumiseen bussin tai junan. Juna on vähäpäästöisin kulkuneuvo. Eniten päästöjä syntyy lentokonematkoista.

Majoituksen hiilijalanjälkeen vaikuttavat paljon majoitusyrityksen ratkaisut kuten käytetyt energiamuodot ja energiatehokkuuden huomioiminen. Majoituspalvelut voivat ohjata asiakkaita esimerkiksi kannustamalla vähentämään turhaa vedenkulutusta sekä pienentämään ruokahävikkiään.

– Saimaan alue haluaa kestävän matkailun mallialueeksi. Tämänkin vuoksi on tärkeää pystyä osoittamaan, että alueella otetaan vakavasti matkailun aiheuttamat ilmastopäästöt, ympäristöpäällikkö Sanna Poutamo Etelä-Savon maakuntaliitosta sanoo.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun maakunnan matkailun hiilijalanjälki on laskettu Suomessa. Laskenta on osa Kohti vastuullista matkailua -hanketta, jossa ovat ammattikorkeakoulun lisäksi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksen matkailualan opetus- ja tutkimuskeskus. Hankkeen päärahoittaja on Etelä-Savon maakuntaliitto.

Jatkossa matkailun hiilijalanjäljen laskennasta vastaa Etelä-Savon maakuntaliitto.

Lue myös:

Kuinka isot päästöt syntyy lomasta Saimaalla? Etelä-Savossa lasketaan alueen matkailun ja mökkeilyn hiilijalanjälki