1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjalaisten Veikkausliigaseurojen taloustaivaalla pilviä – VPS- ja SJK-pomot: Liigan media-arvon pitää kasvaa

SJK ja VPS tekivät viime tilikaudella tuhdit tappiot.

Veikkausliiga
Jalkapallo maassa
Veikkausliigassa pelaavilla VPS:lla ja SJK:lla on takana tappiollinen tilikausi 2018.Jarkko Heikkinen / Yle

Pohjalaisista Veikkausliigaseuroista Seinäjoen Jalkapallokerho ja Vaasan Palloseura tekivät roimat tappiot marraskuussa 2018 päättyneellä tilikaudella.

SJK:n tappio noin kahden miljoonan euron liikevaihdolla oli 887 000 euroa. VPS teki tappiota 446 622 euroa ja liikevaihto oli hieman alle 1,2 miljoonaa euroa.

SJK-konserniin kuuluu yhteensä seitsemän yritystä, joiden avustuksella organisaation tappioita pystytään tasaamaan.

Vaasan Palloseuran tilanne on hankalampi. Yhtiön oma pääoma valahti tappiollisen 2018 tilikauden jälkeen negatiiviseksi ja osana rahoitusjärjestelyjä yhtiö käynnisti osakeannin helmikuussa 2019.

Vaasan Palloseura Oy:n hallituksen puheenjohtaja Riku Asukas sanoo, että yhtiön perusliikevaihto ei ole kehittynyt kustannuksiin nähden riittävästi.

– Elisa-stadionin rakentamisen aikaan maailma oli kovin toisenlainen. Nykyään ihmiset käyvät urheilutapahtumissa vähemmän ja urheilua seurataan entistä enemmän median välityksellä. Tämä on iso muutos, joka on tapahtunut muutaman vuoden sisällä.

Media-arvo kuntoon

Seinäjoella ja Vaasassa stadionolosuhteet ovat Suomen parhaimmistoa - mutta tv-näkyvyys on päihittämässä parantuneita katsomo-olosuhteita.

Seinäjoen Jalkapallokerhon omistaja Raimo Sarajärvi.
Seurojen taloudenpidon, markkinoinnin ja ylipäätään ammattimaisen johtamisen pitää kehittyä, sanoo SJK:n pääomistaja Raimo Sarajärvi.Yle

Seinäjoen Jalkapallokerhon pääomistaja Raimo Sarajärvi kuitenkin painottaa, että liigan media-arvon pitää kasvaa. Verrattuna esimerkiksi jääkiekon SM-liigaan mediaoikeuksien arvo on alhainen.

– Koko liigan mediaoikeuksien arvon nousu olisi kaikkein tärkein asia. Se kehittyy ainoastaan olosuhteiden kehittymisen myötä. Lisäksi seurojen taloudenpidon, markkinoinnin ja ylipäätään ammattimaisen johtamisen pitää kehittyä, Sarajärvi sanoo.

Sarajärven mukaan Veikkusliigan on vaadittava kaikilta seuroilta kunnollisia olosuhteita, jotta televisioitaessa tiedetään mitä voidaan myydä ja tv-lähetyksille voidaan luoda riittävä tasomittari. Riku Asukas on samoilla linjoilla.

– Televisiolähetyksen hinta on nyt kuluttajaystävällinen ja vie siksi yleisöä katsomoista. Tärkeää tietenkin olisi, että Veikkausliigan media-arvo kasvaisi.

Sarajärven mielestä Suomifutikseen tarvitaan lisää osaamista. Seinäjoella SJK-konserni terävöitti toimintaansa viime syksynä palkkaamalla talous- ja liiketoimintajohtajat.

Vaasan palloseura harjoittelemassa.
Vaasan Palloseuran osakeanti on yhä käynnissä. VPS:n mukaan se on kuitenkin vain yksi osa seuran talousasioiden kuntoonsaattamisesta.Merja Siirilä / Yle

Osakeanti osana Vepsun talouden tervehdyttämistä

Jalkapallo on tunnebisnestä ja pohjalaiset organisaatiot ovat erilaisia. Kokkolassa ja Seinäjoella seurojen toiminta on saatu pyörimään yksittäisten isojen tukijoiden ansiosta.

Vaasan Palloseuran osakeanti on edelleen käynnissä.

– Anti on edelleen auki ja sen päättämiselle ei ole toistaiseksi lyöty mitään päivämäärää lukkoon. Yhtiön hallitus päättää milloin se sen sulkee, Asukas sanoo.

Seura on saanut uusia omistajia, mutta osakeanti on vain yksi osa seuran talousasioiden kuntoonsaattamista.

– Meillä on tosi tiukat talouden tervehdyttämistoimet menossa, ja meidän pitää saada vielä isommin yhteisö siihen mukaan.

Lisää aiheesta: Vaasan Palloseura teki viime vuonna satojen tuhansien tappiot

VPS:n toimitusjohtaja eroaa tehtävästään

Lue seuraavaksi