Suomi voittaa lätkän MM-kultaa ja juhlakansa riisuu heti vaatteensa – asiantuntija kertoo miksi

Paidan pois ottaminen tuo esiin sen, mikä meitä lopulta yhdistää arjen roolien ja titteleiden alla, sanoo biletohtori Antti Maunu.

juhlinta
Ihmiset uivat Havis Amandan juurella Helsingissä.
MM-kullasta hullaantunut kiekkokansa juhli Havis Amandan suihkulähteessä Helsingissä.Tuomo Björksten / Yle

Jääkiekon miesten maailmanmestaruus sai sunnuntaina monet riisumaan ainakin paitansa juhlahumussa. Osa ui perinteiseen tyyliin suihkulähteessä jopa synnyinpuvussaan.

Mutta miksi haluamme riisuutua, kun ilonpito on ylimmillään?

Biletohtori, tutkija ja sosiologi Antti Maunun mukaan kyse on karnevaalista. Karnevaaliin kuuluu yhteisön normaalien rajojen rikkominen.

– Sanan alkuperä tarkoittaa lihan juhlaa. Me kaikki olemme kehollisia olentoja ja keho eli liha yhdistää meitä toisiimme, maailmaan ja ylipäänsä elämään. Siksi se paita otetaan pois; se tuo esiin sen, mikä meitä lopulta yhdistää pelipaitojen, arjen roolien ja titteleiden alla, Maunu toteaa Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Vaatteiden riisuminen ei suinkaan alkanut ensimmäisestä maailmanmestaruudesta vuonna 1995, vaan tavalla on pitkät perinteet. Karnevaali on ikivanha keskiaikainen kulttuurinen tapa, joka Maunulan mukaan elää vielä tänä päivänäkin hämmästyttävän hyvin.

– Suomesta ensimmäiset karnevaalikuvaukset ovat 1500-luvulta. Kuvaukset keskiajalta ovat ihmeteltävän samankaltaisia kuin esimerkiksi kultajuhlinnat tai kesäfestarit.

Karnevaalikapteenit yleensä miehiä

Karnevaaleissakin on Maunun mukaan erilaisia rooleja. Juhlakansasta nousee esiin karnevaalikapteeneja, jotka toimivat ikään kuin juhlien esitanssijoina tai liturgeina. Muut seuraavat sitten perässä kapteenien esimerkkiä, kukin omalla tyylillään.

Maunun mukaan karnevaalien roolijako voi tänä päivänä olla osin sukupuolittunutta, sillä kapteenin rooli lankeaa syystä tai toisesta useammin miehille.

– Toisaalta ei kaikki miehetkään ole valmiita tekemään sitä miehuutensa takia, ehkä siinä on muitakin ominaisuuksia mukana, Maunu sanoo.

Vaatteita ei kuitenkaan olla valmiita riisumaan ihan kaikenlaisissa juhlissa. Suuresta ilosta huolimatta esimerkiksi ylioppilasjuhlat ovat Maunun mukaan enemmän kiinni arjen rooleissa ja silloin puvut pysyvät päällä.

Mahdollisuuksia vaatteiden riisumisen kaltaiseen juhlintaan tarjoutuu varsin vähän.

– Me tarvitsemme tällaisia urheiluvoittojen kaltaisia pamauksia, jotka avaavat portteja ja murtavat muureja tällaisen perustavan yhteyden tieltä, Maunu sanoo.

Voit keskustella aiheesta klo 22.00 saakka. Tervetuloa mukaan!

Lisää aiheesta:

Katso video kultajuhlista Helsingin Kauppatorilta: vaatteet pois ja suihkulähteeseen

Näin Suomi juhlii – upeat kuvat Helsingin yöstä

Mörköjen mörkö! Leijonien MM-kulta sekoitti somen – lähetä meille parhaat meemit